Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rumunský Petrom sleduje s napätím zbližovanie OMV a Gazpromu

Gazprom Foto: TASR/AP

V Rumunsku panuje určitá nervozita v súvislosti s plánmi oboch firiem.

Viedeň/Bukurešť/Moskva 9. januára (TASR) – Rumunsko chce podľa vyjadrenia ministra energetiky Victora Grigorescua realizovať zamýšľanú výmenu akciových podielov medzi rakúskym ropným gigantom OMV a ruským Gazpromom veľmi dôsledne. Agentúra APA sa odvoláva na piatkovú (8.1.) správu rumunskej tlačovej agentúry Agerpress. V Rumunsku patrí OMV v ropnom podniku OMV Petrom podiel 51 %.

O plánoch OMV s výmenou podielov s Gazpromom sa rozchýrilo, že rafinérie vo Schwechate a v bavorskom Burghausene am Inn sa vyčlenia do samostatných organizačných jednotiek, čím by sa vytvoril priestor pre vstup Gazpromu do OMV a opačne.

V Rumunsku však panuje určitá nervozita v súvislosti s plánmi oboch firiem. Grigorescu povedal, že príslušné úrady v krajine sú v rámci ochrany národných záujmov v stálom dialógu so všetkými strategickými podnikmi, ktoré patria do energetického sektoru. OMV Petrom je vraj podľa ministra úspešným podnikom, ktorý tento rok dosiahne v Rumunsku dôležité ciele. Petrom ťaží ropu z domácich ropných polí a v Kazachstane.