Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rusi sa postupne do Turecka vracajú, no iných turistov naďalej ubúda

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Podpísali sa pod to najmä teroristické útoky, ale aj spor s Ruskom za zostrelenie ruského bojového lietadla koncom roka 2015 tureckými stíhačkami.

Istanbul 4. marca (TASR) - Ruskí turisti sa do Turecka opäť začínajú vracať, krajina však naďalej zaznamenáva pokles v počte zahraničných návštevníkov. Poukázali na to údaje za prvý mesiac tohto roka, podľa ktorých počet zahraničných návštevníkov v Turecku klesol v januári takmer o desatinu. Na druhej strane, tempo poklesu sa spomalilo a prvýkrát za rok sa dostalo pod dvojcifernú úroveň.

Ako tento týždeň uviedlo turecké ministerstvo pre kultúru a cestovný ruch, počet zahraničných návštevníkov v Turecku klesol v januári medziročne o 9,8 % na 1,055 milióna. Január tak pokračuje v trende, ktorý nastúpil koncom roka 2015. Od spomínaného obdobia zaznamenalo Turecko pokles počtu zahraničných turistov v každom jednom mesiaci. Podpísali sa pod to najmä teroristické útoky, ale aj spor s Ruskom za zostrelenie ruského bojového lietadla koncom roka 2015 tureckými stíhačkami. Konflikt spôsobil prudké ochladenie vzťahov, zastavenie dovozu tureckých produktov na ruský trh, ako aj stratu početnej ruskej klientely v tureckých letoviskách.

V posledných mesiacoch sa ale vzťahy opäť zlepšili a ruskí turisti sa postupne začínajú vracať. V januári sa v počte zahraničných návštevníkov zaradili na 5. miesto za Gruzíncov, Iráncov, Nemcov a Bulharov. Aj keď medziročne sa počet Rusov výrazne zvýšil, stále ešte ich počty ani zďaleka nedosahujú úroveň z obdobia pred konfliktom.

Napríklad, v roku 2014 navštívilo Turecko celkovo 4,5 milióna Rusov, v roku 2015 to bolo 3,65 milióna, ale v roku 2016 už len 866.256 občanov Ruska. V porovnaní s rokom 2015 to znamená prepad o 76,2 %. Čo sa týka celkového počtu zahraničných turistov v Turecku, v minulom roku sa znížil približne o 25 %. Vláda sa chce preto viac zamerať na Turkov žijúcich v zahraničí, aby dovolenku trávili najmä v tureckých letoviskách.