Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Ruská burza SPB popiera, že by podala návrh na vyhlásenie konkurzu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Na začiatku obchodovania v pondelok akcie SPB klesli na moskovskej burze až o 35 %. Tento pokles bol primárne vyvolaný správami o konkurznom konaní.

Moskva 27. novembra (TASR) - SPB Exchange, druhá najväčšia burza v Rusku, ktorá sa špecializuje na obchodovanie so zahraničnými akciami, v pondelok poprela správy, že podala návrh na vyhlásenie konkurzu. Pred niekoľkými týždňami ju pritom tvrdo zasiahli americké sankcie, ktoré spôsobili zastavenie obchodovania. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa Reuters z podaní na arbitrážny vyplýva, že burza zrejme vyhlásila bankrot. "Burza SPB nepredložila dokumenty na vyhlásenie konkurzu," uviedla tlačová služba burzy. "Burza SPB má stabilnú finančnú situáciu a neexistujú žiadne známky bankrotu."

Na začiatku obchodovania v pondelok akcie SPB klesli na moskovskej burze až o 35 %. Tento pokles bol primárne vyvolaný správami o konkurznom konaní. Napriek tomuto prudkému poklesu akcie v priebehu dňa preukázali odolnosť a podarilo sa im získať späť časť svojej hodnoty. Do 10.30 h moskovského času sa ich straty znížili na 7,4 %.

Podľa analytikov pondelkové dramatické kolísanie akcií burzy SPB slúži ako pripomienka nepredvídateľnosti finančných trhov a ďalekosiahlych vplyvov globálnych politických rozhodnutí.