Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka zvažuje spôsoby, ako pomôcť štátnej banke VEB

Ruská centrálna banka Foto: TASR/AP

VEB Kremľu pomáha s diverzifikáciiou ruskej ekonomiky a riadením štátneho dlhu.

Moskva 13. novembra (TASR) - Ruská centrálna banka zvažuje spôsoby, ako pomôcť štátnej rozvojovej banke VEB. Uviedla to dnes guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina v reakcii na článok v denníku Kommersant, podľa ktorého centrálna banka možno pomôže VEB s rekapitalizáciou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kommersant s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedol, že štátna banka má vážne problémy a potrebuje pomoc. Dôvodom je množstvo zlých nesplácaných úverov. Denník napísal, že centrálna banka by mohla poskytnúť VEB dlhopisy v hodnote 1,5 miliardy rubľov (21,15 milióna eur).

Zdroj z VEB agentúre Reuters potvrdil, že banka má problémy s úverovým portfóliom.

Nabiullina v dolnej komore ruského parlamentu vyhlásila, že centrálna banka uvažuje o rôznych možnostiach, ako pomôcť VEB. Ale vzhľadom na prebiehajúcu analýzu situácie vo VEB je priskoro hovoriť o tom, aké kroky podnikne.

VEB je štátna banka, ktorá Kremľu pomáha s diverzifikáciiou ruskej ekonomiky a riadením štátneho dlhu. Ale od roku 2014, keď Západ zaviedol sankcie proti Rusku pre podporu ukrajinských separatistov, má len obmedzené možnosti, čo sa týka zvyšovania kapitálu.

Kommersant napísal, že vláda tiež uvažuje o odstránení problematických aktív z portfólia VEB, vrátane zlých úverov, ktoré poskytla firmám na vybudovanie areálov a zariadení v Soči pre Zimné olympijské hry v roku 2014.

Podľa Kommersantu vo štvrtok 12. novembra rokovali o pláne na zvýšenie kapitálu VEB podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov a predstavitelia centrálnej banky aj ministerstva financií. Noviny dodali, že zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie. Čiastočne aj pre obavy, že finančná pomoc, ktorú bude banka potrebovať, by mohla zvýšiť rozpočtový schodok Ruska.

VEB sa napríklad podieľala na financovaní dodávky obrieho lietadla Suchoj Superjet 100 pre zaniknuté maďarské aerolínie Malev, ako aj na celej škále obranných projektov Kremľa či na financovaní výrobných spoločností a bánk, ktoré sa dostali do problémov. Poskytla tiež veľké úvery ruským firmám na nákup aktív na východe Ukrajiny, ktorú majú pod kontrolou separatisti, a tiež problematickému ukrajinskému bankovému sektoru. Podľa nepotvrdených zdrojov poskytla úvery aj sýrskej vláde.

VEB na svojej internetovej stránke tvrdí, že sa podieľala len na financovaní projektov, ktoré nemôžu získať peniaze od súkromných investorov a len hŕstka úverov na obdobie dlhšie ako päť rokov prekročila hranicu 2 miliardy RUB.