Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka poskytla finančnú pomoc súkromnej Binbank

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Binbank vznikla v roku 1993 a na zozname najväčších ruských bánk je na 12. mieste.

Moskva 20. septembra (TASR) - Len niekoľko týždňov po záchrane jednej z najväčších ruských bánk musí štát zakročiť a pomôcť ďalšej. Ruská centrálna banka oznámila, že súkromnej Binbank poskytne peniaze na zachovanie jej likvidity. Binbank príjem peňazí potvrdila, neuviedla však konkrétnu sumu. Inštitúcia zároveň kontaktovala všetkých klientov, aby nezačali unáhlene vyberať peniaze z účtov.

Binbank vznikla v roku 1993 a na zozname najväčších ruských bánk je na 12. mieste. Podľa odborníkov ju do problémov stiahla sanácia menšej Rost Bank, ktorej Binbank poskytla úvery v hodnote približne 600 miliónov rubľov (8,64 milióna eur). Navyše z banky v auguste odišiel kapitál v objeme 50 miliárd rubľov a tento trend pokračoval aj v septembri.

Centrálna banka musela v auguste zachraňovať siedmu najväčšiu ruskú banku Otkritie, ktorá zápasila s masívnym odlevom kapitálu. Centrálna banka od roka 2013 upratuje vo finančnom sektore a odvtedy už viacero inštitúcií prišlo o licencie. Záchrana Otkritie predstavovala významnú zmenu kurzu.

(1 EUR = 69,4380 RUB)