Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka nečakane znížila kľúčový úrok, rubeľ oslabil

Ruská centrálna banka Foto: TASR/AP

Ruská ekonomika je výrazné závislá od exportu energií a ceny ropy sa od júna 2014 prepadli o zhruba 50 %.

Moskva 30. januára (TASR) - Ruská mena dnes oslabila a jej kurz oproti doláru prekročil hranicu 70 RUB/USD po nečakanom rozhodnutí centrálnej banky v Moskve, ktorá oznámila, že znižuje svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o dva body na 15 % zo 17 %. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Presnejšie, o 13.32 moskovského času dosiahol kurz rubľa 70,15 RUB/USD. Ruská mena naposledy prekročila hranicu 70 rubľov za dolár 17. decembra 2014. A hneď v nasledujúci deň, 18. decembra, stál dolár viac ako 80 RUB v dôsledku masívnych výpredajov na rozvíjajúcich sa trhoch.

Dôvodom dnešného oslabenia ruskej meny bolo vyhlásenie centrálnej banky, ktorá sa rozhodla znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu o dva body, keďže hospodárstvo krajiny mieri do recesie. Ruská ekonomika je totiž výrazné závislá od exportu energií a ceny ropy sa od júna 2014 prepadli o zhruba 50 %. Aj sankcie Západu proti Rusku za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov tvrdo zasiahli ekonomiku.

Ďalším dôvodom zníženia úrokovej sadzby je snaha banky dosiahnuť pokles inflácie v strednodobom časovom horizonte z 11,4 %, na ktoré sa vyšplhala v decembri 2014.

Ruská centrálna banka vlani zvýšila kľúčový úrok celkovo o 11,5 percentuálneho bodu v reakcii na paniku na devízových trhoch a rast inflácie.