Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika v novembri stagnovala, recesia sa blíži

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

To bude veľká výzva pre prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa ešte donedávna tešil veľkej popularite práve vďaka stabilite a prosperite Ruska.

Moskva 17. decembra (TASR) - Ruská ekonomika v novembri stagnovala. Po prudkom oslabení rubľa tento mesiac však výrazne stúpla pravdepodobnosť, že sa na budúci rok prepadne do recesie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Investície ruských firiem, ktoré kedysi tvorili základ hospodárskeho rastu krajiny, v novembri klesli strmšie, ako odborníci očakávali. To len zvýraznilo neutešenú situáciu, v akej sa Rusko ocitlo po vyhlásení západných sankcií, ktoré sú reakciou na anexiu Krymu a prístup Moskvy ku kríze na Ukrajine.

Rast maloobchodných tržieb v Rusku sa síce v novembri zrýchlil na 1,8 %, ale aj tento výsledok je slabý v porovnaní s tempom ich rastu pred vypuknutím globálnej krízy v roku 2008. Aj ďalšie údaje, napríklad pokles novembrovej priemyselnej produkcie o 0,4 % namiesto očakávaného zvýšenia o 1,1 % signalizujú, že situácia v ekonomike sa zhoršuje.

"Aj keď vo všeobecnosti tieto údaje naznačujú, že ruská ekonomika skôr stagnuje, ako klesá, sú ešte z obdobia pred terajším pádom rubľa," pripomína Liza Ermolenková, analytička spoločnosti Capital Economics v Londýne. Predpovedá, že súčasný kolaps ruskej meny sa prejaví na výsledkoch ekonomiky v plnej miere až na budúci rok. V každom prípade, ruské hospodárstvo podľa nej mieri do hlbokej recesie v roku 2015.

To bude veľká výzva pre prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa ešte donedávna tešil veľkej popularite práve vďaka stabilite a prosperite Ruska.

"Situácia v Rusku sa od novembra nepochybne výrazne zhoršila, ale na výsledkoch sa to ešte len ukáže," dodala Ermolenková.