Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika v novembri klesla, prvýkrát za 5 mesiacov

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny na Červenom námestí v sobotu 9. mája 2015 v Moskve.Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na príčine je ďalší pokles cien ropy. To ohrozuje zotavenie ruskej ekonomiky z recesie.

Moskva 28. decembra (TASR) - Výkon ruskej ekonomiky sa v novembri znížil, prvýkrát za päť mesiacov. Na príčine je ďalší pokles cien ropy. To ohrozuje zotavenie ruskej ekonomiky z recesie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ruské ministerstvo hospodárstva dnes na svojej internetovej stránke uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny po očistení od sezónnych vplyvov sa v novembri v medzimesačnom porovnaní znížil o 0,3 % po októbrovom náraste o 0,1 % a septembrovom zvýšení o 0,3 %. V porovnaní s novembrom 2014 sa HDP Ruska minulý mesiac prepadol o 4 %.

Obnovený výpredaj ropy na svetových trhoch tak zvyšuje riziko, že recesia ruskej ekonomiky sa predĺži a bude pokračovať aj na budúci rok, už druhý rok v rade. To bude najdlhšie obdobie hospodárskeho poklesu Ruska za dve dekády.

Tempo znižovania ruského HDP sa pritom v 3. kvartáli 2015 spomalilo, ale ďalší pád cien ropy predstavuje vážny problém pre prezidenta Vladimira Putina, ktorý tento mesiac vyhlásil, že Rusko má už najhoršiu fázu hospodárskej krízy za sebou.

“Riziko hlbšieho poklesu HDP sa zvýšilo," uviedol Andrej Klepach, hlavný ekonóm štátnej rozvojovej banky Vnešekonombank a bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Severomorská ropná zmes Brent, od ktorej sa odvíja cena ruskej uralskej ropy, dosiahne tento rok pravdepodobne najnižšiu priemernú cenu za 11 rokov. Dôvodom je nadmerné zásobovanie svetového trhu ropou a tiež rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že nezníži ťažbu, aby podporila rast cien komodity, pre obavy zo straty podielu na svetovom trhu. To tvrdo zasiahlo štáty, ktorých ekonomika je závislá od príjmov z predaja ropy, ako je práve Rusko.

Ministerstvo hospodárstva v Moskve odhaduje, že za celý tento rok klesne HDP Ruska o 3,9 %, ale už na budúci rok očakáva oživenie ekonomiky a nárast HDP o 0,7 %.

Ruská centrálna banka je však menej optimistická a upozorňuje, že ak priemerná cena uralskej ropy v roku 2016 neprekročí 50 USD (45,61 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), HDP Ruska klesne o 1 %.

Cena Brentu dnes popoludní dosiahla 37,17 USD za barel.

(1 EUR = 1,0962 USD)