Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ruská firma Rosnefť investuje do podmorských ložísk plynu vo Venezuele

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

S venezuelskou štátnou ropnou spoločnosťou PDVSA podpísala dohodu o vytvorení spoločného podniku na rozvoj ložísk zemného plynu.

Moskva 21. februára (TASR) - Najväčšia ruská ropná firma Rosnefť a venezuelská štátna ropná spoločnosť PDVSA podpísali dohodu o vytvorení spoločného podniku na rozvoj ložísk zemného plynu vo Venezuele. S odvolaním sa na spoločnosť Rosnefť o tom informovala agentúra Reuters.

Firmy oznámili, že v spoločnom podniku, ktorý bude mať na starosti rozvoj troch podmorských ložísk zemného plynu, budú mať každá 50-% podiel. "Produkcia plynu z týchto troch ložísk sa očakáva na úrovni 25 miliónov kubických metrov (m3) denne (9 miliárd m3 ročne), čo dáva šance na výstavbu exportného plynovodu či LNG projektu," uviedla firma Rosnefť.

Okrem spoločného projektu na rozvoj podmorských ložísk zemného plynu Rosnefť plánuje investovať okolo 500 miliónov USD (450,61 milióna eur) do zvýšenia svojho podielu vo firme Petromonagas, spoločného podniku Rosnefti a PDVSA pre projekty v delte rieky Orinoco. Ruská spoločnosť by v podniku chcela vlastniť 40 %.

(1 EUR = 1,1096 USD)