Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ruská vláda pripravila protikrízový ekonomický balík

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ekonomika Ruska sa musí vyrovnávať so západnými sankciami a poklesom cien ropy.

Moskva 28. januára (TASR) - Rusko pripravilo v boji proti hospodárskej kríze konjunkturálny balík v celkovej hodnote vyše 30 miliárd eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruská ekonomika sa musí vyrovnávať so západnými sankciami a poklesom cien ropy. Súčasťou protikrízového balíka v celkovej hodnote 2,34 bilióna RUB (30,52 miliardy eur) je 1,55 bilióna RUB na podporu bánk. Vláda už minulý rok avizovala väčšinu z týchto peňazí. Experti však predpokladajú, že Moskva bude musieť dať oveľa viac, aby udržala banky funkčné.

Plán sa sústredí na záchranu bánk a veľkých firiem, ktoré sa musia vyrovnávať s bezprostredným dosahom krízy, namiesto dlhodobejších rozvojových programov. Časť peňazí sa použije na zvýšenie dôchodkov v súlade s vyššou, než očakávanou infláciou. A štátna rozvojová banka VEB má dostať okolo 4 miliardy eur, aby zvýšila úverovanie v ekonomike. Okrem toho vláda navýši štátne garancie pre niektoré investičné projekty. Detaily použitia peňazí sa ešte môžu zmeniť, ale celková hodnota balíka je konečná.

"Ten plán je niečo ako vankúš, ktorý má zabrániť prudkému zhoršeniu situácie v Rusku a podporiť niektoré najdôležitejšie ekonomické veličiny rovnako ako poskytnúť sociálnu podporu," uviedla hlavná ekonómka Sberbank Julia Čepliajeva.

(1 EUR = 76,6695 RUB)