Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruské akcie rovnako ako rubeľ po nových sankciách USA padajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové sankcie zverejnené v piatok (6.4.) sa týkajú 17 predstaviteľov ruskej vlády, ale aj siedmich ruských oligarchov a 12 spoločností, ktoré kontrolujú.

Moskva 9. apríla (TASR) - Ruské burzy, rubeľ a akcie niektorých veľkých ruských firiem v pondelok prudko padli. Dôvodom boli obavy investorov po novom kole sankcií USA proti Moskve.

Nové sankcie zverejnené v piatok (6.4.) sa týkajú 17 predstaviteľov ruskej vlády, ale aj siedmich ruských oligarchov a 12 spoločností, ktoré kontrolujú. Washington zaviedol sankcie voči nim za to, že profitujú zo "škodlivých aktivít" Ruska po celom svete, ako sú aktivity Moskvy na Kryme či na východe Ukrajiny, ďalej podpora sýrskeho prezidenta Bašara Asada, počítačové útoky a pokusy o rozvrátenie demokracie na Západe.

Kurz rubľa klesol v pondelok až na 59,82 RUB/USD, čo bolo najmenej od vlaňajšieho novembra. Index RTS denominovaný v dolároch padol o vyše 11 % a index MOEX denominovaný v rubľoch o vyše 9 % a dostali sa najnižšie od vlaňajšieho septembra respektíve novembra.

Akcia hlinikárenského koncernu Rusal, ktorého sa týkaj sankcie, stratila 50 % a klesla na najnižšiu úroveň od júna 2016. Firma Rusal v piatok uviedla, že sankcie môžu spôsobiť technický default, teda neschopnosť splácať niektoré záväzky. V pondelok prudko oslabili aj dlhopisy spoločnosti denominované v dolároch.

V pondelok prudko klesli aj akcie ruských firiem, ktorých sa sankcie nedotkli. Akcia oceliarskej a ťažobnej skupiny Evraz padla na indexe FTSE 100 o 8 % a dolárové dlhopisy producenta zlata Polyus splatné v roku 2023 klesli na rekordné minimum.

Výrazne oslabili aj ruské štátne dlhopisy denominované v dolároch a vzrástli náklady na poistenie ruského dlhu, ktoré bolo najdrahšie od polovice decembra.