Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ruské embargo ohrozuje lotyšských producentov bravčového mäsa

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Moskva zaviedla zákaz na dovoz viacerých potravín a poľnohospodárskych produktov z Európskej únie, Spojených štátov, ale neskôr aj z Kanady, Nórska a Austrálie.

Riga 9. októbra (TASR) - Ruské embargo na dovoz potravín z Európskej únie (EÚ) dostalo lotyšských producentov bravčového mäsa do kritickej situácie, povedal predseda Lotyšskej rady pre spoluprácu poľnohospodárskych podnikov Edgars Treibergs. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Aj keď lotyšský vývoz bravčového mäsa do Ruska nie je výrazný, farmári embargo pocítili veľmi tvrdo. V dôsledku ruského zákazu dovozu potravín a agroproduktov sa totiž zvýšila konkurencia na trhu Lotyšska aj ďalších pobaltských krajín. To spôsobilo výrazný pokles cien," povedal Treibergs. Ako dodal, ceny bravčového v Lotyšsku sa od zavedenia ruského embarga (začiatok augusta) znížili do dnešných dní zhruba o 18 %.

Moskva zaviedla zákaz na dovoz viacerých potravín a poľnohospodárskych produktov z Európskej únie, Spojených štátov, ale neskôr aj z Kanady, Nórska a Austrálie ako odvetu za uvalenie ich sankcií voči Rusku. Brusel, Washington a ďalší sa rozhodli pre sankcie potom, ako Rusko anektovalo v marci ukrajinský polostrov Krym, ďalší sa pridali neskôr v reakcii na postoj Moskvy voči dianiu na východe Ukrajiny.

Kremeľ obvinenia Západu z eskalácie napätia na východnej Ukrajine odmieta a ako odpoveď na sankcie zaviedol od 7. augusta embargo na dovoz viacerých potravín a agroproduktov zo západných krajín. Platnosť embarga stanovil na jeden rok, pričom zahŕňa mäso, ryby, mlieko, mliečne výrobky, zeleninu, ovocie a morské produkty.