Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ruské embargo môže výrazne postihnúť aj agropotravinársky komplex SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Potravinári sa obávajú, že ruské sankcie pre trh EÚ, ktorý je najväčším partnerom SR v tejto oblasti, negatívne ovplyvnia i situáciu domáceho potravinárskeho priemyslu.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Aj keď Rusko nepatrí medzi kľúčových partnerov Slovenska v zahraničnom obchode s agropotravinárskymi komoditami, jeho embargo na dovoz potravín z EÚ môže výrazne ovplyvniť aj poľnohospodársko-potravinársky komplex SR. Uviedol to tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec v reakcii na hroziace embargo aj voči slovenskej agroprodukcii zo strany Ruskej federácie.

"Z výsledkov agropotravinárskeho zahraničného obchodu za rok 2013 spracovaných Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyplýva, že na celkovom vývoze poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov sa export do krajín EÚ podieľal až 96,6 %. Na ostatné teritóriá, medzi ktorými nebolo len Rusko, ale napríklad aj balkánske štáty, Čína, arabské i viaceré ďalšie krajiny, pripadlo iba 3,4 % slovenského vývozu," priblížil.

Medzi najväčších partnerov Slovenska vo vzájomnom obchode s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami z hľadiska obratu za rok 2013 sa podľa Nemca zaradili Česká republika s obratom 1,956 miliardy eur, Maďarsko 2,267 miliardy eur, Poľsko 945,2 milióna eur, Nemecko 717,0 milióna eur a Rakúsko 489,2 milióna eur.

Podľa informácií SPPK sa zo Slovenska do Ruska vyvážali a mali ďalej vyvážať určité objemy mäsových a mliečnych výrobkov, cukroviniek, alkoholických i nealkoholických nápojov, živých hospodárskych zvierat a niektorých ďalších tovarov. "Zastavenie dovozu zo strany Ruska postihne konkrétnych exportérov, ktorí budú musieť pre svoje dodávky hľadať náhradné odbytiská, v dôsledku čoho utrpia priamu finančnú ujmu," upozornil Nemec.

Ruským embargom však môžu byť podľa neho ohrozené aj tie slovenské poľnohospodárske a potravinárske subjekty, ktoré tovar do tejto krajiny priamo nevyvážali. EÚ patrí totiž medzi najväčších obchodných partnerov Ruska a zastavenie jej vývozov bude znamenať nevyhnutné presmerovanie embargovaného tovaru na nové trhy, vrátane slovenského. "To môže spôsobiť značný rast dovozov, sťažiť realizáciu domácej produkcie a zvýšiť tlak na pokles cien, ktorý môže znamenať existenčné ohrozenie viacerých domácich producentov. Tí sú totiž kapitálovo slabšie vybavení ako ich zahraničná konkurencia a každý výkyv na trhu budú znášať oveľa ťažšie," zdôraznil.

Aj preto je nevyhnutné pozorne sledovať ďalší vývoj a analyzovať možné dopady ruských rozhodnutí na slovenský trh. "Cieľom SPPK je zvyšovať podiel predaja domácich výrobkov na vnútornom trhu SR, ktorý v ostatných rokoch osciluje iba okolo hranice 50 %, pričom v okolitých krajinách je minimálne o 20 percentuálnych bodov vyšší a v mnohých západoeurópskych krajinách dokonca prevyšuje úroveň 90 %. Hroziaci nárast dovozov z krajín, ktoré postihne ruské embargo, môže ohroziť nielen splnenie tohto cieľa, ale aj strategického zámeru vládnej koncepcie rozvoja pôdohospodárstva zvýšiť do roku 2020 sebestačnosť Slovenska v rozhodujúcich agropotravinárskych komoditách aspoň na úroveň 80 %," dodal tlačový hovorca SPPK.