Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruské firmy majú problémy so splácaním dlhov v cudzích menách

Výmenné kurzy rubľa voči americkému doláru a euru svietia na elektronickej tabuli pred zmenárňou v centre Moskvy 16. decembra 2014. ni drastické zníženie hlavnej úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky nepomohlo zmierniť tlak na ruskú menu, ktorá ďalej padá na nové historické minimá. Informovala o tom agentúra Reuters. Rubeľ na začiatku dnešného obchodovania nakrátko posilnil voči doláru o 9 % vďaka rozhodnutiu centrálnej banky, ktorá zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu až o 650 bázických bodov na 17 % z 10,5 %. Ale ruská mena rýchlo prišla o svoje zisky a znova začala padať.Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že za pádom rubľa sú okrem ropy aj špekulanti zo Západu. Slabý rubeľ totiž ohrozuje jeho popularitu, ktorá sa čiastočne opiera o garancie prosperity a stability Ruska. Foto: TASR

Ruské firmy majú problémy so splácaním alebo reštrukturalizáciou svojich dlhov v zahraničných menách. Dôvodom je oslabenie rubľa, ktoré im predražilo úvery. Informovala o tom agentúra Reuters.

Moskva 21. decembra (TASR) - Ruské firmy majú problémy so splácaním alebo reštrukturalizáciou svojich dlhov v zahraničných menách. Dôvodom je oslabenie rubľa, ktoré im predražilo úvery. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mnohé ruské firmy pritom po globálnej finančnej kríze v rokoch 2008-09 zvýšili podiel úverov v rubľoch, no niektoré veľké podniky majú stále obrovské dlhy v dolároch a eurách.

Dlhy ruských firiem v tzv. tvrdej mene prekročili 600 miliárd USD (488,64 miliardy eur), z toho 100 miliárd týchto dlhov je splatných v budúcom roku. Mnohé podniky tak čakajú veľké problémy, aj keď ich vláda zrejme nenechá padnúť.

Exportéri, ako je popredný svetový producent niklu, firma Norilsk Nickel, ktorý predáva svoje výrobky v zahraničí za devízy, by mali mať dostatok prostriedkov na uhradenie svojich dlhov.

Ale ďalšie podniky, ktoré si vzali úvery v zahraničnej mene, ale generujú tržby v rubľoch, môžu mať vážne problémy. Napríklad výrobca potrubí TMK, ktorý sa zameriava najmä na domáci ruský trh, má 65 % úverov v cudzích menách. Snaží sa preto dohodnúť s veriteľmi na zmene podmienok ich splácania.

"TMK pracuje na optimalizácii dlhu, rokuje so všetkými bankami o refinancovaní a skúma možnosti, ako znížiť svoj dlh," uviedla hovorkyňa firmy.

Energetická spoločnosť EuroSibenergo, ktorú vlastní ruský magnát Oleg Deripaska, má v Sberbank dlh 1,4 miliardy USD, ktorý je splatný 23. februára 2015. Podľa zdroja z finančného trhu sa už táto firma dohodla na úprave podmienok úveru, ale aj tak musí na budúci rok splatiť aspoň časť svojho dlhu a snaží sa presvedčiť Sberbank, aby jej posunula termín splátky aj za cenu vyššieho úroku.

Sberbank podľa ďalšieho nemenovaného zdroja očakáva, že jej dlžníci sa na budúci rok dostanú do vážnych problémov.

Podľa analytikov sa ruskí exportéri snažia odložiť si bokom čo najviac zo svojich príjmov v zahraničných menách, zatiaľ čo ostatné firmy, ktoré pôsobia najmä na domácom trhu, sa pokúšajú vymeniť ruble za doláre alebo eurá.

Centrálna banka sľúbila, že poskytne firmám devízy, aby ich upokojila, ale ak bude rubeľ ďalej oslabovať, splátky dlhov sa firmám ešte viac predražia.

Producent ropy, koncern Rosnefť, patrí síce medzi veľkých ruských exportérov, ale jemu zase komplikuje situáciu pokles cien ropy, ktorý znižuje jeho zisky. Firma má (dnes) ešte tento rok splatiť časť dlhu vo výške 7,6 miliardy USD a na budúci rok dlh 19,5 miliardy USD.

Rosnefť je však príliš veľká a významná firma, takže ju vláda zrejme nenechá padnúť.

(1 EUR = 1,2279 USD)