Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ruské ministerstvo financií zlepšilo tohtoročný odhad rastu ekonomiky

Ruský minister financií Anton Siluanov Foto: TASR/AP

Predpokladá, že ekonomika by tento rok mala rásť rýchlejšie, než naznačoval pôvodný odhad.


Moskva 20. marca (TASR) - Ruské ministerstvo financií výrazne zlepšilo odhad vývoja ekonomiky v tomto roku, keď oproti pôvodnej prognóze hlboko pod 1 % počíta najnovšie s rastom až o 2 %.

Ruský minister financií Anton Siluanov na okraj schôdzky ministrov financií a šéfov centrálnych bánk krajín skupiny G20 v nemeckom Baden-Badene uviedol, že tento rok by ruská ekonomika mala vzrásť o 1,5 až 2 %. To je výrazné zlepšenie oproti pôvodnému odhadu na úrovni 0,6 %.

"Predpokladáme, že ekonomika by tento rok mala rásť rýchlejšie, než naznačoval pôvodný odhad. Ten poukazoval na rast o 0,6 %. Naše súčasné odhady sú blízko údajom, ktoré nedávno zverejnil minister ekonomického rozvoja, čo znamená v rozmedzí od 1,5 % do 2 %,"
povedal Siluanov.

Zároveň dodal, že tohtoročný cieľ v oblasti inflácie by Rusko malo dosiahnuť. Vzhľadom na súčasnú mieru inflácie je koncoročný cieľ na úrovni 4 % v prípade, že nedôjde k nečakaným udalostiam, reálny. Ministerstvo však neplánuje tlačiť infláciu ešte nižšie, ak by bol problém udržať ju na stabilnej úrovni dlhší čas. "Potrebujeme vytvoriť predvídateľné prostredie," dodal Siluanov.