Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rusko a tri štáty OPEC dosiahli podmienečnú dohodu o zmrazení ťažby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ceny ropy sa v januári prepadli pod hranicu 30 USD (26,87 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), na najnižšiu úroveň za 12 rokov.

Moskva 16. februára (TASR) - Dvaja najväčší producenti ropy na svete - Rusko a Saudská Arábia - dnes dosiahli podmienečnú dohodu o zmrazení úrovne ťažby v snahe zabrániť ďalšiemu poklesu cien komodity. Informovala o tom agentúra DPA.

Presnejšie, Rusko a traja členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC): Saudská Arábia, Venezuela a Katar, súhlasili, že zmrazia svoju produkciu na januárovej úrovni, ak aj ostatní producenti urobia to isté. Uviedol to dnes vo svojom vyhlásení ruský minister energetiky Alexander Novak po stretnutí so zástupcami spomínaných krajín v Katare.

Ceny ropy sa v januári prepadli pod hranicu 30 USD (26,87 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), na najnižšiu úroveň za 12 rokov. A za 18 mesiacov od polovice roka 2014 ropa zlacnela o zhruba 70 %, čo tvrdo zasiahlo ekonomiky krajín závislých od príjmov z predaja komodity, napríklad Nigériu, Venezuelu, Rusko a aj niektoré bohatšie štáty Perzského zálivu. Dopyt po rope v Ázii bol síce vlani vysoký, ale nestačil na absorbovanie rekordnej ponuky na trhoch.

Dohoda je snahou zabrániť ďalšiemu poklesu cien ropy pod hranicu 30 USD/barel, zatiaľ čo Rusko a OPEC vyčkávajú na svoju "hlavnú cenu", ktorou je prudký pokles ťažby ropy z bridlíc v USA. Práve americká produkcia z nekonvenčných zdrojov vďaka moderným technológiám je dôvodom nadbytku komodity na trhoch. Ale takáto ťažba je finančne náročná a pri nízkych cenách ropy sa prestáva vyplácať.

K dohode sa zatiaľ nepripojil Irán, ktorý po zrušení hospodárskych sankcií v tomto roku zvýšil svoju produkciu a začal na trhy pumpovať kvantá ropy. No práve zvyšovanie ťažby v Iráne a stále vysoká produkcia ropy z bridlíc v USA môžu dohodu ohroziť.

Artem Končin, analytik spoločnosti Otkritje, najväčšej nezávislej finančnej skupiny v Rusku z hľadiska aktív, dnes uviedol, že ropné veľmoci chystajú stretnutie s Iránom aj Irakom ohľadne produkcie.

Experti zároveň pripomínajú, že produkcia ropy v štátoch OPEC aj v Rusku sa v januári priblížila k rekordnej úrovni, takže zmrazenie ťažby na januárovej úrovni nadbytok komodity na trhoch nevyrieši.

(1 EUR = 1,1166 USD)