Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka podporí sankcionované komerčné banky

Červené námestie Foto: TASR/AP

Podľa Západu rozšírené sankcie ešte viac poškodia spomaľujúcu sa ruskú ekonomiku.

Moskva 30. júla (TASR) - Ruská centrálna banka dnes prisľúbila podporu finančným inštitúciám, na ktoré sa vzťahujú nové sankcie Európskej únie (EÚ) a USA.

Akcie niektorých ruských bánk totiž po rozšírení sankcií klesli. Informovala o tom agentúra AP.

Centrálna banka na svojej internetovej stránke uviedla, že prijme "adekvátne opatrenia", aby podporila zasiahnuté inštitúcie. Hodnota akcií ruskej štátnej banky VTB, ktorá je druhým najväčším finančným ústavom v krajine, dnes ráno klesla o 1,2 %. Ale na akciách ďalších veľkých bánk sa zatiaľ uvalenie sankcií neodrazilo. Napríklad akcie najväčšej ruskej banky Sberbank dokonca posilnili.

Podľa odhadu amerických predstaviteľov nové kolo sankcií sa dotkne zhruba 30 % ruského bankového sektora.

EÚ aj USA rozšírili sankcie proti Rusku, aby prinútili Moskvu zastaviť podporu separatistov na východe Ukrajiny po zostrelení malajzijského dopravného lietadla nad územím, ktoré majú pod kontrolou separatisti.

Nové reštriktívne opatrenia Bruselu sú zamerané na ruský finančný sektor (obmedzenie vstupu ruských inštitúcií na finančné trhy EÚ), ropný priemysel, rezort obrany, citlivé technológie v oblasti energetiky a tiež na tovary dvojakého (civilného aj vojenského) využitia.

Podľa Západu rozšírené sankcie ešte viac poškodia spomaľujúcu sa ruskú ekonomiku. Medzinárodný menový fond (MMF) už znížil svoj odhad rastu ruskej ekonomiky v tomto roku na nulu z 1,3 %, ktoré očakával ešte vlani. A USA predpovedajú, že z Ruska v dôsledku sankcií odtečie kapitál vo výške viac ako 100 miliárd USD (74,46 miliardy eur).

Európa je tesnejšie zviazaná s Ruskom ako USA, a až do tohto týždňa sa lídri EÚ bránili zavedeniu hospodárskych sankcií, čiastočne aj pre obavy o vývoj svojich ekonomík.

Cieľom nových reštrikcií má byť podľa Bruselu aj Washingtonu vyslať Moskve varovanie, že nebudú tolerovať destabilizáciu Ukrajiny.