Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rusko bolo v roku 2017 druhým najväčším výrobcom zbraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2017 ruský zbrojný priemysel dosiahol tržby vo výške 33 miliárd eur, čo je v porovnaní s rokom 2016 nárast o 8,5 percenta.

Helsinki 10. decembra (TASR) - Rusko sa dostalo na druhé miesto rebríčka vo výrobe zbraní. Vo svojej bilancii za rok 2017 o tom podľa agentúry AP informoval Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI).

Podiel najväčších ruských zbrojárskych firiem na celkových tržbách dosiahol vlani 9,5 percenta celosvetového objemu. Na prvom mieste sa umiestnili Spojené štáty (57 percent) a na treťom mieste Británia (9 percent), ktorá zostáva najväčším výrobcom zbraní v Európe.

V zozname najväčších zbrojoviek je spolu 24 firiem zo západnej Európy, ktorých podiel na celkových tržbách dosiahol za vlaňajší rok je 23,8 percenta.

SIPRI v roku 1989 vytvoril databázu vojenského priemyslu, do ktorej zhromažďuje dáta z tržieb na domácom aj zahraničnom trhu. Od roku 2002 bolo do databázy zahrnuté aj Rusko, Čína v nej zatiaľ stále nie je.

Analytik SIPRI Siemon Wezeman v komuniké poznamenal, že ruské firmy od roku 2011 zaznamenali výrazný rast, čo podľa neho súvisí s nárastom výdavkov na obranu v Rusku.

V roku 2017 ruský zbrojný priemysel dosiahol tržby vo výške 33 miliárd eur, čo je v porovnaní s rokom 2016 nárast o 8,5 percenta. Podľa Wezemana to korešponduje s nárastom výdavkov na obranu v Rusku s cieľom modernizovať výzbroj ruskej armády.

V správe SIPRI sa pripomína, že Rusko prišlo s iniciatívou na konsolidáciu svojho zbrojného priemyslu v roku 2007 a tento proces by mal čoskoro dospieť do svojej záverečnej fázy.

Agentúra AP uviedla, že do desiatky najväčších výrobcov zbraní sa na základe údajov za rok 2017 prvýkrát dostal aj ruský koncern. Ide o firmu Almaz-Antej, ktorá sa špecializuje na komponenty protivzdušnej a protiraketovej obrany. Jej tržby vzrástli aj napriek sankciám uvaleným po udalostiach na Ukrajine.

V prvej stovke rebríčka je potom ešte deväť zbrojárskych firiem z Ruska. Rebríčku však dominujú americké firmy - je ich tam 42, ktoré sa na celkovom predaji zbraní podieľajú 57 percentami.

V správe SIPRI sa tiež uvádza, že v porovnaní s rokom 2002 sa celkový objem tržieb stovky najväčších svetových výrobcov zbraní a vojenských služieb v roku 2017 zvýšil celkovo o 44 percent, na 398,2 miliardy dolárov.

Ako pozoruhodný vývoj sa v správe vyzdvihuje 24-percentný nárast tržieb tureckých zbrojných spoločností za rok 2017 v porovnaní s rokom 2016. Podľa analytikov SIPRI to odzrkadľuje "ambície Turecka rozvíjať svoj zbrojný priemysel, aby uspokojil rastúci dopyt po zbraniach a stal sa menej závislým od zahraničných dodávateľov".