Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka nečakane zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 8 %

Ilustračné foto Foto: flagpedia.net

Je to už tretie zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby v tomto roku.

Moskva 25. júla (TASR) - Ruská centrálna banka nečakane zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu s cieľom obmedziť vysokú infláciu a podporiť rubeľ. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Národná banka Ruska zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 8 %. Banka uviedla, že tento krok urobila pre "zvýšené geopolitické riziká," ktoré by mohli viesť k ďalšiemu poklesu rubľa a následne rastu inflácie.

Je to už tretie zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby v tomto roku. Od februára sa sadzba zvýšila o 250 bázických bodov. Väčšina ekonómov pritom predpokladala, že banka ponechá sadzbu bez zmeny.

Medzinárodný menový fond vo štvrtok (24. júla) zverejnil novú prognózu vývoja svetovej ekonomiky, pričom v rámci nej prudko znížil odhad rastu ruskej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Fond v aprílovej prognóze uvádzal rast ruskej ekonomiky v tomto roku na úrovni 1,3 %, momentálne počíta s rastom už len o 0,2 %. V budúcom roku by ruská ekonomika mala vzrásť o 1 %, zatiaľ čo v apríli odhadoval MMF jej rast na úrovni 2,3 %.