Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko chce zakázať dovoz mäsa z Čiernej Hory pre reexport z EÚ

Zákazník prechádza okolo dovážaných cestovín v supermarkete v centre Moskvy Foto: TASR/AP

Moskva zaviedla ročné embargo na dovoz viacerých potravín a poľnohospodárskych produktov z EÚ a ďalších západných krajín začiatkom augusta ako odpoveď na sankcie týchto štátov voči Rusku.

Moskva 22. októbra (TASR) - Rusko nevylučuje uvalenie zákazu na dovoz mäsa z Čiernej Hory, nakoľko krajina podľa ruských úradov umožňuje reexport embargovaného mäsa z krajín Európskej únie. Uviedla to agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvolala na informácie ruskej fytosanitárnej a veterinárnej služby Rosselchoznadzor.

Podľa šéfa Rosselchoznadzoru Sergeja Dankverta firmy z Čiernej Hory umožnili pred časom reexport bravčového mäsa z Holandska do Bieloruska, ktoré má s Ruskom colnú úniu. Rusko preto dovoz mäsa z Čiernej Hory čiastočne obmedzilo a momentálne umožňuje dovoz len jatočných polovíc. "Ak budú takéto aktivity pokračovať, dovoz zastavíme úplne," dodal Dankvert.

Ako však dodal hovorca Rosselchoznadzoru Alexej Alexejenko, čiernohorské spoločnosti v reexporte pokračujú a je možné, že o úplnom zákaze na dovoz mäsa z Čiernej Hory rozhodnú Rusi v krátkom čase.

Moskva zaviedla ročné embargo na dovoz viacerých potravín a poľnohospodárskych produktov z EÚ a ďalších západných krajín začiatkom augusta ako odpoveď na sankcie týchto štátov voči Rusku. Západ tak reagoval na marcovú anexiu ukrajinského polostrova Krym a neskôr na postoj Moskvy ku kríze na východe Ukrajiny.