Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rusko uzatvorilo s Čínou 25-ročný kontrakt na dodávku ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem kontraktu s Číňanmi ropná firma Rosnefť podpísala aj kontrakty s Talianskom a Českou republikou.

Petrohrad 21. júna (TASR) - Ruská štátna ropná firma Rosnefť uzatvorila s Čínou kontrakt na dlhoročné dodávky ropy v celkovej hodnote 270 miliárd USD (204,55 miliardy eur). Oznámila to dnes spoločnosť Rosnefť potom, ako podpísala dohodu, ktorá pravdepodobne urobí z Ruska najväčšieho dodávateľa energií pre Čínu. Informovali o tom agentúra RIA Novosti a na svojej inernetovej stránke denník Financial Times.

Šéf Rosnefti Igor Sečin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade uviedol, že kontrakt predpokladá v nasledujúcich 25 rokoch dodávku približne 365 miliónov ton ropy, pričom dodávky by sa mohli začať už na budúci mesiac. V rámci kontraktu sa dodávky ruskej ropy do Číny budú postupne zvyšovať zo súčasnej úrovne 15 miliónov ton ročne.

Zmení sa tak geografia v oblasti exportu ropy z Ruska, momentálne najväčšieho producenta ropy na svete. Väčšina ruskej ropy v súčasnosti smeruje do Európy a iba pätinu produkcie dodávajú Rusi do Ázie.

Okrem kontraktu s Číňanmi dnes Rosnefť podpísal aj kontrakty o dodávkach ropy do Talianska a Českej republiky. Ruská firma uviedla, že v spolupráci s poľskou ropnou firmou PKN Orlen dodá prostredníctvom ropovodu Družba do Českej republiky do konca roka 2016 celkovo 8 miliónov ton ropy približne za 7 miliárd USD.

V prípade talianskeho kontraktu plánuje ruská spoločnosť vytvoriť s talianskou rafinérskou firmou Saras spoločný podnik na obchodovanie s ropou. Začiatkom tohto týždňa Rosnefť kúpil v Sarase takmer 21-% podiel. Spoločný podnik by mal začať fungovať na budúci rok.

(1 EUR = 1,3200 USD)