Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rusko pripravuje v dlhovom spore s Ukrajinou právne kroky

Ruský premiér Dmitrij Medvedev, archívne foto Foto: FOTO TASR/AP

Moskva predpokladá, že Kyjev nevyrovná dlhopisy v celkovej výške 3 miliardy USD, uviedol dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Moskva 21. decembra (TASR) - Rusko pripravuje v dlhovom spore s Ukrajinou právne kroky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Moskva predpokladá, že Kyjev nevyrovná dlhopisy v celkovej výške 3 miliardy USD (2,76 miliardy eur), uviedol dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev viacerým tlačovým agentúram. Preto poveril vládu, aby začala právny proces. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že vyrovnanie dlhopisov splatných v nedeľu (20. 12.) bude odložené dovtedy, kým Rusko nepristúpi na reštrukturalizáciu dlhu.

Rusko požaduje splatenie dlhopisov a nesúhlasí s podmienkami reštrukturalizácie ukrajinského dlhu v celkovej výške 15 miliárd USD. Moskva sa odmieta pripojiť k odpísaniu dlhu, na ktorom sa Kyjev dohodol so súkromnými veriteľmi. Táto reštrukturalizácia dlhu je súčasťou medzinárodného balíka pomoci pre Ukrajinu. Medzinárodný menový fond (MMF) v jeho rámci poskytol krajine záchranné úvery vo výške 17,5 miliardy eur. Na ukrajinskú ekonomiku má obrovský negatívny vplyv ozbrojený konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny.

(1 EUR = 1,0870 USD)