Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V. Putin prisľúbil vyše 10 mld. eur na modernizáciu dopravného systému

Foto: TASR/AP

Súčasťou programu je najmä modernizácia Transsibírskej magistrály a výstavba vysokorýchlostnej trate z Moskvy do Kazane.

Moskva 26. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes prisľúbil uvoľniť vyše 10 miliárd eur na rozsiahly stavebný projekt, ktorého cieľom je modernizácia ruskej dopravnej infraštruktúry. Informovala o tom agentúra DPA.

Putin na dnešnom stretnutí s ministrami uviedol, že počiatočná suma na modernizáciu dopravnej infraštruktúry je okolo 450 miliárd rubľov (10,38 miliardy eur), podľa neho to však nebude stačiť.

"Ide len o počiatočné financovanie, no umožní, aby sa investori cítili istejšie, keď je štát ochotný pokryť riziká a urobiť prvý krok," povedal ruský prezident. Súčasťou programu je najmä modernizácia Transsibírskej magistrály a výstavba vysokorýchlostnej trate z Moskvy do Kazane (nachádza sa zhruba 800 km východne od hlavného mesta).

Dnešné stretnutie sa zameralo na modernizáciu Transsibírskej magistrály. Presne 9288 kilometrov dlhá železnica, ktorú dokončili v roku 1916, je známa ako najdlhšia železničná trať na svete. Spája Moskvu s tichomorským prístavným mestom Vladivostok