Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia prognózujú Rusku tento rok nulový rast ekonomiky

Foto: TASR/AP

Naposledy ekonómovia predpokladali nulový, prípadne záporný rast ruskej ekonomiky v roku 2009, keď ekonomika začala strácať v dôsledku nástupu svetovej finančnej krízy.

Moskva 30. septembra (TASR) - Ruská ekonomika v tomto roku pravdepodobne nevykáže žiadny rast, sú presvedčení ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters.

Dôvodom sú sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko pre jeho podiel na ukrajinskej kríze.

Ekonómovia znížili svoju prognózu vývoja ruskej ekonomiky pre tento rok, keďže Rusko na jednej strane poškodzujú sankcie západných štátov a na druhej ekonomiku tlačí nadol výrazný odlev kapitálu. Oba faktory spojené s ukrajinskou krízou znižujú šance ruských podnikov získať potrebné financie na svoje projekty.

"Geopolitické riziká pretrvávajú, nakoľko situácia na východe Ukrajiny je ešte stále dosť vzdialená mierovému riešeniu a akákoľvek eskalácia môže viesť k ďalším sankciám," povedal ruský ekonóm v Danske Bank Vladimir Miklaševskij.

Západné štáty zatiaľ neplánujú rušiť súčasné sankcie voči Rusku, ktoré zaviedli po anexii Krymu a podpore separatistov na východe Ukrajiny zo strany Moskvy. "A tieto sankcie ruské firmy zasahujú veľmi tvrdo," povedal Vladimir Kolyčev z VTB Capital. Bez prístupu k zahraničnému kapitálu musia ruské podniky na to, aby znížili vysoké dlhy, obmedzovať vlastné investície. Navyše, na domácom trhu ich poškodzujú vysoké úrokové sadzby, keďže centrálna banka robí všetko preto, aby stabilizovala padajúci kurz rubľa.

"Na zmenu tejto situácie je potrebné buď zrušiť sankcie, alebo by centrálna banka musela pristúpiť k výraznému zmierneniu menovej politiky. A ani s jedným sa minimálne do polovice budúceho roka nepočíta," dodal Kolyčev.

Naposledy ekonómovia predpokladali nulový, prípadne záporný rast ruskej ekonomiky v roku 2009, keď ekonomika začala strácať v dôsledku nástupu svetovej finančnej krízy. Čo sa týka záveru tohto roka, v poslednom kvartáli očakávajú pokles o 0,3 % a v budúcich 12 mesiacoch bude podľa nich nasledovať len mierne zotavovanie. V 1. štvrťroku 2015 očakávajú medziročný rast len o 0,2 %, v 2. kvartáli by sa mal zrýchliť na 0,5 % a v 3. kvartáli počítajú s medziročným rastom o 1 %.