Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika v poslednom kvartáli 2013 nečakane zrýchlila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom lepšieho, ako očakávaného výkonu ruskej ekonomiky, bolo zvýšenie exportu v poslednom kvartáli 2013 o 5,6 %, a naopak pokles importu o 0,1 %.

Moskva 1. apríla (TASR) - Ruská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka, teda ešte pred vypuknutím krízy na Ukrajine, nečakane zrýchlila. Vďačí za to predovšetkým exportu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Federálny štatistický úrad v Moskve dnes oznámil, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v období október-december 2013 zvýšil medziročne o 2 %, zatiaľ čo ešte v 3. kvartáli vzrástol o revidovaných 1,3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali Rusku v poslednom štvrťroku 2013 rast ekonomiky o 1,3 %.

Dôvodom lepšieho, ako očakávaného výkonu ruskej ekonomiky, bolo zvýšenie exportu v poslednom kvartáli 2013 o 5,6 %, a naopak pokles importu o 0,1 %.

Analytici však pripomínajú, že v prvých troch mesiacoch tohto roka ruská ekonomika zrejme opäť spomalila. Dôvodom je roztržka so Západom pre pripojenie ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Spojené štáty a Európska únia zaviedli personálne sankcie proti vybraným ruským predstaviteľom, ktorým zmrazili účty a neudelia im víza. A skupina siedmich najvyspelejších svetových ekonomík (G7) pohrozila Rusku aj ekonomickými sankciami, ak bude ďalej zasahovať do vývoja na Ukrajine a zvyšovať napätie v regióne.

Analytici odhadujú, že v tomto roku sa HDP Ruska zvýši o 1,2 %. Ale ak sa odlev kapitálu z krajiny zrýchli, tempo rastu jej ekonomiky sa ešte spomalí a môže byť nižšie ako 1 %, prípadne sa môže prepadnúť do recesie, ak odliv kapitálu prekročí 150 miliárd USD (108,77 miliardy eur). Podľa analytikov pravdepodobnosť, že ruská ekonomika sa v nasledujúcich 12 mesiacoch prepadne do recesie, je približne 45 %.