Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rusko sa recesii takmer s istotou nevyhne

Vladimír Putin . Foto: TASR/AP

Kurzy akcií v Rusku klesajú, rubeľ oslabuje.

Moskva 28. novembra (TASR) - Po rozhodnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o zachovaní doterajšej úrovne ťažby cena čierneho zlata prudko klesla. Kurzy akcií v Rusku klesajú, rubeľ oslabuje a vynárajú sa spomienky na recesiu spred štyroch rokov. Informoval o tom denník Die Welt.

Pád ropy sa na ruskej burze postaral o rozsiahly predaj akcií. Moskovský index RTS uzatvoril tento týždeň so stratou takmer 4 % na najnižšej úrovni za posledných 5,5 roka. Do zostupnej špirály sa dostal aj rubeľ, ktorý voči doláru a euru stratil takmer 3 % a prvýkrát tak jeden dolár stojí približne 50 rubľov a jedno euro vyše 61 rubľov. Úrok ruských štátnych dlhopisov vzrástol na 10,6 %, čo je najvyššia hodnota od veľkej finančnej krízy v roku 2008.

Rusko sa tak stáva najväčšou obeťou rozhodnutia OPEC o zachovaní ťažby na nezmenenej úrovni. Po zverejnení tohto faktu sa cena ropy prepadla o 8 %, od júna čierne zlato zlacnelo o viac než tretinu.

Kremeľ tesne pred začiatkom zasadnutia OPEC poslal do Viedne list, v ktorom sa snažil členské krajiny presvedčiť o potrebe znížiť ťažbu. Saudská Arábia ako jeden z najbohatších členov kartelu však ťažbu znížiť odmietla a napokon svoje presadila.

Rusko je závislé od vývozu ropy a táto závislosť sa zvýšila po tom, čo sankcie Západu obmedzili prílev kapitálu a devíz. Zhruba 75 % ruského exportu priamo alebo nepriamo závisí od ceny ropy a ďalších 10 % tvoria ostatné nerastné suroviny, ako kovy a minerály. Cenová situácia je však aj v ich prípade neutešená.

Každý pokles ceny ropy o 10 USD (8,01 eura) stojí Rusko zhruba 30 miliárd USD ročne a tamojšie ministerstvo financií vyčíslilo doterajšie škody na 100 miliárd USD. Po najnovšom prepade cien ropy hrozí Rusku výpadok rozpočtových príjmov vo výške 120 miliárd USD ročne. Znamená to pre krajinu obrovský problém, pretože ropa a zemný plyn tvoria až 50 % príjmov štátneho rozpočtu.

Ďalší úder môže prísť od ratingových agentúr, ktorých rozhodnutie ovplyvňuje kapitálový tok a mohol by vyvolať masívny únik kapitálu z Ruska. Mimoriadne nebezpečnou bude zrejme najväčšia agentúra Standard & Poor's. Jej hodnotenie Ruska je len jeden stupeň nad ratingom, ktorý kapitálové trhy označujú ako "junk" (šrot). V nasledujúcom hodnotení tak môže Rusko dostať palec dole, pretože výhľad je medzičasom negatívny.

Dôvodom pre obavy sú aj míňajúce sa devízové rezervy. Štátny poklad, vrátane zlata, medzičasom klesol na 420 miliárd USD, čo je najnižšia hodnota od októbra 2009. Situácia však môže byť ešte dramatickejšia, pretože ruské koncerny v dôsledku sankcií už nevedia získať devízy na splácanie svojich úverov a odčerpali tak veľkú časť devízových rezerv. Niektorí pozorovatelia preto odhadujú stav dostupných rezerv len na 200 miliárd USD. Úverové trhy bijú na poplach a riziko štátneho bankrotu v budúcich piatich rokoch odhadujú takmer na 19 %.

Podľa odborníkov sa aspoň nateraz zdá, že najnovší prepad cien ropy spečatil osud ruského hospodárstva. Krajina môže padnúť do recesie, prvej od mája 2009. Podľa prieskumu finančnej služby agentúry Bloomberg je pravdepodobnosť recesie vysoká ako ešte nikdy predtým. Ak cena ropy spadne na 60 USD za barel, ohrozí finančnú stabilitu krajiny. "Kombinácia úniku kapitálu, inflácie, vysokých úrokov, rastúceho počtu bankrotov a ďalších finančných turbulencií vyvrcholí recesiou," myslí si analytik Fabian Hungerland z Berenberg Bank. "Recesia určite nastane, i keď tento rok sa jej krajina ešte vyhne."

Súčasná situácia pripomína vývoj z 80. a 90. rokov. Saudská Arábia v roku 1985 zvýšila dennú ťažbu ropy z troch na osem miliónov barelov, v dôsledku čoho cena barelu klesla z 30 pod 10 USD. Sovietskej ekonomike to mohlo zasadiť posledný úder. A v roku 1998, keď došlo k zníženiu cien ropy o polovicu, muselo Rusko vyhlásiť bankrot.

Kapitálové trhy sú preto pochopiteľne nervózne. Hoci dlhy Ruska sú v globálnom porovnaní relatívne nízke, investori požadujú oveľa vyššie úroky, aby krajine požičali peniaze.