Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rokovania o riešení plynovej krízy sa tento týždeň neuskutočnia

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Termín ďalších rokovaní bude stanovený na budúci týždeň.

Moskva 1. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že ďalšie trojstranné rozhovory medzi Moskvou, Kyjevom a Bruselom o riešení plynovej krízy sa tento týždeň neuskutočnia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Podľa agentúry tlačová služba ruského ministerstva energetiky uviedla, že rokovania predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie o doriešení ukrajinských nedoplatkov za ruský plyn, ktoré bolo naplánované na piatok 3. októbra, sa konať nebude. Termín ďalších rokovaní bude stanovený na budúci týždeň.

Ukrajina a Rusko sa minulý týždeň v Berlíne dohodli na takzvanom zimnom balíku dodávok plynu. Dohoda počíta s tým, že Ukrajina uhradí Rusku časť svojho dlhu a za to získa počas zimných mesiacov minimálne 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu.

Kyjev by mal splatiť Rusku do konca októbra zo svojho dlhu za dodávky plynu 2 miliardy USD (1,59 miliardy eur). Ďalšiu sumu vo výške 1,1 miliardy USD by mal zaplatiť do konca decembra. Celkový dlh Ukrajiny podľa Gazpromu predstavuje 5,3 miliardy USD.

Výmenou za to Gazprom dodá Ukrajine počas 6-mesačného zimného obdobia minimálne 5 miliárd m3 plynu v cene 385 USD za 1000 m3. To však nebude stačiť a ďalšie miliardy kubíkov bude Kyjev potrebovať z EÚ. Ako však krátko po minulotýždňových rozhovoroch povedal ruský minister energetiky Alexander Novak, Gazprom začne s dodávkami až potom, ako Kyjev zaplatí prvú 2-miliardovú splátku. Ukrajina navyše bude musieť za dodávky počas zimy zaplatiť vopred.

S harmonogramom splátok ale Kyjev nesúhlasí a navrhuje ich rozloženie na tri časti. Prvá splátka by bola vo výške 1,5 miliardy USD a ďalšie dve v hodnote 800 miliónov USD. Navyše, Ukrajina je ochotná peniaze vyplatiť až potom, keď Rusko dodávky plynu obnoví.