Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rusko odpísalo dlh KĽDR, verí vo výstavbu plynovodu do Južnej Kórey

Ruský parlament schválil odpísanie dlhu Severnej Kórey v hodnote takmer 10 miliárd USD z obdobia Sovietskeho zväzu.

Moskva 20. apríla (TASR) - Ruský parlament schválil odpísanie dlhu Severnej Kórey v hodnote takmer 10 miliárd USD z obdobia Sovietskeho zväzu. Očakáva, že komunistická krajina za to Rusku umožní výstavbu plynovodu do Južnej Kórey. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dolná komora ruského parlamentu Štátna duma v piatok tento týždeň (18. 4.) ratifikovala dohodu z roku 2012 o odpísaní väčšiny dlhu Severnej Kórey. K 17. septembru 2012 predstavoval dlh KĽDR 10,96 miliardy USD (7,91 miliardy eur). Zostávajúci dlh, ktorý predstavuje 1,09 miliardy USD, bude KĽDR splácať 20 rokov v pravidelných 6-mesačných splátkach.

Štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak pre ruské médiá uviedol, že peniaze by sa mohli použiť na financovanie spoločných projektov v Severnej Kórei, vrátane plánovaného plynovodu a železnice do Južnej Kórey. Ruský plynárenský koncern Gazprom už dlhšie plánuje výstavbu plynovodu do Južnej Kórey, ktorý by viedol cez územie KĽDR. Očakáva sa, že plynovod by ročne mohol prepravovať okolo 10 miliárd kubických metrov plynu.

Moskva sa v poslednom období stále viac orientuje na Áziu, keďže Európa dáva najavo, že chce znížiť svoju závislosť od dovozu energií z Ruska. Napätie medzi Ruskom a Európskou úniou v poslednom období výrazne vzrástlo po anexii Krymu Moskvou a eskalácii násilia na východe Ukrajiny.

(1 EUR = 1,3855 USD)