Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko zadržiava turecké tovary, ale nie kvôli incidentu s bombardérom

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že Rusko nevydalo nijaké embargo na dovoz tovarov z Turecka.

Moskva 26. novembra (TASR) - Moskva by mohla nahradiť potraviny z Turecka dovozom z iných krajín, uviedol ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev. Vláda však o zavedení potravinového embarga zatiaľ nediskutuje, uviedol pre agentúru TASS zdroj z ruskej vlády.

"V súvislosti s Tureckom vláda o potravinovom embargu nerokuje," reagoval vládny zdroj na otázku TASS, či Moskva neuvažuje po zostrelení ruského bojového lietadla tureckou armádou aj o takomto kroku. V utorok 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské bojové lietadlo Su-24. To dopadlo na územie Sýrie. Turecko incident vysvetľuje tým, že ruský stroj nereagoval na varovania o narušení vzdušného priestoru, čo Rusko odmieta.

Moskva sľubuje odvetné opatrenia, z ktorých niektoré už začala realizovať. Viaceré cestovné kancelárie zrušili zájazdy do tureckých letovísk až do konca roka a turistom ponúkajú náhradné destinácie. K tomu minister poľnohospodárstva Tkačev uviedol, že Rusko by mohlo nahradiť prípadný dovoz potravín z Turecka, najmä zeleniny, a to z krajín ako Izrael, Irán a Maroko.

"Zelenina z Turecka sa na objeme ruského dovozu podieľa 20 %. Tento dovoz, najmä paradajok, sa bude dať nahradiť dovozom zeleniny z Iránu, Maroka, Izraela, Azerbajdžanu či Uzbekistanu," povedal Tkačev, pričom dodal, že Ankara vyváža do Ruska vyše 360.000 ton paradajok. Okrem toho uviedol, že v prípade potreby bude môcť Rusko nahradiť aj turecké citrusové plody dovozom z krajín ako Maroko, Južná Afrika, Čína, Argentína, Izrael alebo Gruzínsko.

Podľa údajov ministerstva vyviezlo Turecko v roku 2014 do Ruska potraviny a poľnohospodárske komodity v hodnote 1,7 miliardy USD (1,61 miliardy eur). Za 10 mesiacov tohto roka dodalo na ruský trh potraviny zhruba za 1 miliardu USD, čo medziročne predstavuje pokles o 20 %. Okrem paradajok a citrusových plodov vyváža Turecko do Ruska vo väčšej miere hrozno a iné ovocie, ďalej ryby a cukrovinky.

Rusko sprísni kontrolu potravín z Turecka


Rusko sprísni kontrolu potravín dovážaných z Turecka, uviedlo dnes ruské ministerstvo poľnohospodárstva s tým, že Moskva pristúpi k dodatočným kontrolám tureckého tovaru na hraniciach. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

Ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor posilní kontrolu nad dovážanými potravinami a poľnohospodárskymi produktmi z Turecka a pristúpi k dodatočným kontrolám na hraniciach, ako aj priamo v tureckých prevádzkach. Dôvodom je, ako dodalo ministerstvo, opakované porušovanie ruských noriem tureckými výrobcami.

"Približne 15 % tureckých agroproduktov nespĺňa ruské normy," uviedol minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev. Práve Tkačev už v stredu (25. 11.) naznačil, že Rusko by mohlo nahradiť turecké potraviny dovozom z iných krajín. Týka sa to najmä zeleniny, ale aj citrusových plodov. Urobil tak len deň po tom, ako turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský bombardér Su-24, ktorý následne dopadol na územie Sýrie. Podľa Ankary ruský stroj narušil turecký vzdušný priestor, čo Rusko popiera. K priamemu potravinovému embargu však ruská vláda zatiaľ nepristúpila.

V reakcii na incident už ruské cestovné kancelárie začali rušiť zájazdy do Turecka a ozvala sa aj proruská vláda anektovaného polostrova Krym. Tá oznámila, že zmrazila asi 30 tureckých investičných projektov v hodnote približne 500 miliónov USD (472,32 milióna eur). Ide najmä o projekty v oblastiach ako telekomunikácie, stavebníctvo, poľnohospodárstvo, cestovný ruch či lodná doprava.

(1 EUR = 1,0586 USD)

Peskov: O uvalení embarga na dovoz z Turecka neuvažujeme


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že Rusko nevydalo nijaké embargo na dovoz tovarov z Turecka. "Dôsledné" colné kontroly tureckých kamiónov na hraniciach Ruska, ku ktorým teraz dochádza, majú podľa neho rôzne príčiny vrátane teroristickej hrozby.

Peskov dodal, že o uvalení embarga na dovoz z Turecka sa v Rusku neuvažuje. Uviedol však, že sa prijímajú dodatočné kontrolné opatrenia kvôli zvyšujúcim sa prejavom extrémizmu, čo je podľa neho "prirodzené, tým skôr v podmienkach, keď sú kroky Tureckej republiky nepredvídateľné".

Peskov narážal na incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 v oblasti spoločných hraníc so Sýriou zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, pričom ako dôvod uviedla, že ruský stroj napriek viacerým varovaniam narušil turecký vzdušný priestor.

V súvislosti s týmto incidentom zdôraznil, že Rusko očakáva od Západu, že záležitosť vyhodnotí objektívne, že útok na ruské lietadlo sa odohral v sýrskom vzdušnom priestore.

Podľa hovorcu Kremľa bude ťažké a zložité napraviť škody, ktoré na dvojstranných vzťahoch oboch štátov napáchal tento incident. Dodal, že Moskva od Ankary očakáva "realistické vysvetlenie."

V súvislosti so vzťahmi oboch krajín dnes Peskov uviedol, že na december naplánované stretnutie prezidentov oboch krajín Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana v Petrohrade zatiaľ nebolo zrušené. Hovorca spresnil, že schôdzka prezidentov v rámci konferencie o klimatických zmenách v Paríži sa neplánuje. Peskov nevedel nič ani o plánovaných telefonátoch lídrov oboch krajín.

Agentúra TASS dnes informovala, že ruská federálna agentúra na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor zhabala viac ako 800 kilogramov potravín dovezených z Turecka. Ide o výrobky z mäsa a rýb, cukrovinky, ovocie i orechy, ktoré podľa všetkého nespĺňali ruské sanitárne normy.

Obavy vyvoláva aj nepotravinárska produkcia, napríklad detská obuv a oblečenie, nábytok, pracie a čistiace prostriedky. Federálna agentúra vo svojom vyhlásení zdôraznila, že tureckú produkciu dôsledne kontroluje počas celého tohto roku pre podozrenie z nedodržiavania kvality a bezpečnosti niektorých výrobkov.