Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko neplánuje tento rok zvyšovať produkciu ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasnú iniciatívu ropných veľmocí na stabilizáciu produkcie ropy na januárovej úrovni považuje krajina za rozumnú.


Moskva 25. februára (TASR) - Rusko nezvýši tento rok produkciu ropy, ale ju plánuje udržiavať na minuloročnej úrovni. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovala o tom agentúra TASS.

"Neplánujeme tento rok produkciu zvyšovať. To znamená, že očakávaný objem ťažby by mal dosahovať úrovne z roku 2015," povedal Novak. Zároveň dodal, že súčasnú iniciatívu ropných veľmocí na stabilizáciu produkcie ropy na januárovej úrovni považuje za rozumnú.

Ako Novak dodal, dohody o stabilizácii ťažby by sa mohli upraviť do spoločnej deklarácie na budúci mesiac na stretnutí štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štátov mimo ropného kartelu. Podľa neho štáty OPEC plánujú v polovici marca uskutočniť ministerskú schôdzku členských a nečlenských krajín a očakáva sa, že tieto dohody by sa mohli schváliť v podobe určitej spoločnej deklarácie. V tejto súvislosti upozornil, že ak sa produkciu nepodarí stabilizovať, obdobie nízkych cien ropy sa predĺži a bude trvať celý tento aj budúci rok, prípadne aj ďalšie roky