Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko začína zatvárať kohútiky: Menej plynu zaznamenalo aj Slovensko

Na snímke uzáver s meračom. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Koncern PGNiG potvrdil, že Poľsko dostáva z Ruska menej plynu.

Moskva 10. septembra (TASR) - Mierny pokles objemu dodávok zemného plynu už zaznamenalo po Poľsku aj Slovensko. Pre TASR to potvrdil hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s., Peter Bednár.

"SPP dnes zaznamenal mierny pokles objemu dodávok zemného plynu na úrovni približne 10 %. Dodávky pre všetkých zákazníkov SPP sú napriek tomu v plnej miere zabezpečené. Naša spoločnosť má takmer plné podzemné zásobníky a je pripravená garantovať kontinuálne dodávky plynu všetkým svojim zákazníkom," priblížil.

Rusi obmedzujú plyn Poliakom, sabotujú tak reverzný tok na Ukrajinu
Rusko začalo obmedzovať dodávky plynu do Poľska. Týmto spôsobom narúša reverzný tok plynu na Ukrajinu, uviedla dnes ruská tlačová agentúra RIA z odvolaním sa na šéfa ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz Ihor Prokopiv. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Veci nejdú až tak hladko. Rusko dnes začalo obmedzovať dodávky plynu do Poľska, aby takto narušilo reverzný tok plynu z Poľska, ktorý smeruje k nám. O 14.00 (ukrajinského času) Poľsko zastavilo reverzné dodávky na Ukrajinu v objeme 4 milióny kubických metrov," povedal dnes v Kyjeve Prokopiv.

Koncern PGNiG potvrdil, že Poľsko dostáva z Ruska menej plynu

Pokles dodávok z Ruska potvrdil poľský plynárenský koncern PGNiG. Poľská spoločnosť uviedla, že v pondelok (8. 9.) dostala z východu o pätinu menej plynu a v utorok (9. 9.) o 24 % menej plynu, ako stanovuje dohoda s ruským koncernom Gazprom. Dnes to uviedla poľská tlačová agentúra PAP.

Zatiaľ nie je jasné, prečo z Ruska prichádza menej plynu, uviedol koncern PGNiG, v ktorom väčšinu vlastní štát. Dodal, že jeho zákazníkov sa to nijako nedotkne.

Gazprom sa k uvedeným informáciám odmietol vyjadriť.

Podľa Prokopiva by sa dodávky plynu z Poľska mohli obnoviť v priebehu dvoch dní. Dodal, že Kyjev nevidí žiadne nebezpečenstvo, ktoré by ohrozovalo dodávky plynu zo Slovenska.