Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rusko od januára zastaví dovoz tureckej zeleniny, ovocia, ale aj soli

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa údajov ruského ministerstva poľnohospodárstva vyviezlo Turecko minulý rok do Ruska potraviny a poľnohospodárske produkty v hodnote 1,7 miliardy dolárov.

Moskva 1. decembra (TASR) - Ruská vláda dnes zverejnila zoznam potravín, ktoré sa od budúceho roka nebudú dovážať z Turecka. Je to reakcia Moskvy na zostrelenie ruského bombardéra Su-24 minulý týždeň tureckou stíhačkou F-16. Turci tvrdia, že bombardér narušil ich vzdušný priestor, čo ruská strana odmieta. Informovali o tom agentúry TASS a Reuters.

Najviac sa sankcie dotknú tureckých vývozcov zeleniny a ovocia, ale doplatia na ne aj producenti niektorých ďalších agrovýrobkov. Zo zeleniny Rusko nebude od januára 2016 dovážať paradajky, uhorky, cibuľu, karfiol či brokolicu a z ovocia napríklad hrozno, marhule, broskyne, nektárinky, pomaranče, mandarínky, hrušky, jablká, slivky ani jahody. Okrem toho však zastaví aj dovoz soli, kvetov a mrazených kurčiat a moriek. Agentúra Reuters dodala, že pod sankcie nespadajú citróny či oriešky, ktoré Rusko dováža z Turecka vo veľkom množstve.

Podľa údajov ruského ministerstva poľnohospodárstva vyviezlo Turecko minulý rok do Ruska potraviny a poľnohospodárske produkty v hodnote 1,7 miliardy USD (1,6 miliardy eur). Išlo najmä o ovocie, zeleninu a oriešky. Za 10 mesiacov tohto roka dosiahla hodnota vývozu 1,035 miliardy USD, čo oproti rovnakému obdobiu vlani predstavuje pokles o 21,2 %.