Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rusko plánuje tento rok zvýšiť ťažbu uhlia aj vývozu o 10 miliónov ton

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

V porovnaní s prognózami na začiatku roka sa tak situácia pre ruský uhoľný priemysel vyvíja priaznivejšie.

Moskva 25. júna (TASR) - Rusko plánuje zvýšiť produkciu uhlia v tomto roku približne o 10 miliónov ton a v rovnakom rozsahu by sa mal zvýšiť aj export komodity na svetové trhy. Uviedol to štátny tajomník ruského ministerstva energetiky Anatolij Janovskij. Informovala o tom agentúra TASS.

Ako Janovskij povedal tento týždeň na konferencii o energetickej spolupráci medzi Ruskom a Európskou úniou v Berlíne, v súčasnosti je produkcia uhlia v Rusku oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššia približne o 5,5 milióna ton. "Aj vývoz je zhruba o tento objem vyšší," dodal. Vzhľadom na tieto údaje očakáva, že ku koncu roka budú produkcia aj vývoz v porovnaní s minulým rokom o 10 miliónov ton vyššie.

V porovnaní s prognózami na začiatku roka sa tak situácia pre ruský uhoľný priemysel vyvíja priaznivejšie. Vo februári Janovskij uviedol, že ťažba uhlia v Rusku by sa v tomto roku mala udržať na minuloročnej úrovni. V minulom roku vyprodukovalo Rusko 373 miliónov ton, čo oproti roku 2014 znamenalo rast o 4 %.

Lepší vývoj v roku 2016 predpokladá Janovskij aj v súvislosti s exportom uhlia na kľúčový čínsky trh. Zatiaľ čo vo februári predpokladal v tejto oblasti stagnáciu, teda vývoz na úrovni 15 miliónov ton, najnovšie odhaduje, že vývoz uhlia do Číny sa v roku 2016 zvýši.