Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rusko počíta tento rok s poklesom ekonomiky o 0,8 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nová prognóza vychádza z tohtoročnej priemernej ceny ropy na úrovni 40 USD.

Moskva 16. januára (TASR) - Nový pokles cien ropy udrží ruskú ekonomiku v recesii aj v tomto roku, keďže nízke ceny čierneho zlata spôsobujú prepad príjmov do ruského štátneho rozpočtu. Predpokladá to v najnovšej prognóze vývoja ekonomiky na tento rok ruské ministerstvo ekonomického rozvoja. Informoval o tom na svojej internetovej stránke ruský denník The Moscow Times.

Vládni predstavitelia dúfali, že ekonomika sa tento rok vráti k rastu, no 20-% pokles cien ropy od začiatku januára spôsobil, že vláda musela svoje odhady upraviť. Nová prognóza vychádza z tohtoročnej priemernej ceny ropy na úrovni 40 USD (36,65 eura) za barel (159 litrov). Súčasný rozpočet bol pritom postavený na cene 50 USD/barel. Momentálne dosahujú ceny ropy pod 30 USD/barel.

To sa podľa ministerstva ekonomického rozvoja zákonite odrazí na vývoji ekonomiky. Zatiaľ čo predtým počítalo s tohtoročným rastom hospodárstva o 0,7 %, najnovšia prognóza hovorí o poklese o 0,8 %. Minulý rok klesla ruská ekonomika podľa posledných odhadov ministerstva o 3,7 %. Mierny pokles by mala zaznamenať aj priemyselná produkcia a investície podľa novej prognózy klesnú oproti roku 2015 o 5 %.

Oslabovanie rubľa a vyššia než pôvodne očakávaná inflácia budú naďalej znižovať životnú úroveň Rusov. Reálne príjmy klesnú podľa novej prognózy o 4 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade počítalo ministerstvo s ich poklesom len o 0,7 %.

Ešte výraznejší pokles ekonomiky než ministerstvo ekonomického rozvoja predpokladá v novej prognóze ruská banka VTB 24. Ako uviedla začiatkom tohto týždňa, pokles ekonomiky môže tento rok dosiahnuť 1 %. Pôvodne banka predpokladala nulový rast.

MMF zhoršil odhad vývoja ruskej ekonomiky

Na nepriaznivý vývoj cien ropy a jeho vplyv na ruskú ekonomiku zareagoval po ruskej vláde aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ako pre ruskú agentúru TASS uviedli zdroje blízke informáciám, fond svoju prognózu vývoja ruskej ekonomiky v tomto roku výrazne zhoršil.

Podľa TASS fond v novej prognóze počíta s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska klesne tento rok o 1 %. Ako uviedli nemenované zdroje, nový odhad ekonomického vývoja predstaví MMF oficiálne v Londýne 20. januára. V predchádzajúcej prognóze zverejnenej v minulom roku uvádzal MMF pokles ekonomiky Ruska v roku 2016 na úrovni 0,6 %.

Fond zároveň mierne upravil aj svoje údaje o vývoji ruskej ekonomiky za minulý rok. Pôvodne počítal s poklesom za skončený rok o 3,8 %, no ruská ekonomika údajne klesla o 3,7 %.