Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rusko zruší embargo na dovoz potravín, keď to neohrozí jeho bezpečnosť

Dovážané mäsové výrobky v supermarkete v Novosibirsku, asi 2800 km (1750 míľ) východne od Moskvy, Rusko, štvrtok 7. augusta 2014 Foto: TASR/AP

Rusko začiatkom augusta zaviedlo embargo na dovoz viacerých potravín z krajín, ktoré na Rusko uvalili sankcie pre jeho postoj ku kríze na Ukrajine, prípadne sa k sankciám pripojili.

Moskva 27. augusta (TASR) - Moskva zruší svoje embargo na dovoz potravín zo západných krajín potom, ako bude jednoznačné, že už nie je ohrozená ruská národná bezpečnosť. Povedal to podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Embargo zrušíme potom, ako bude jasné, že naša národná bezpečnosť už nie je ohrozená, pretože v súlade s prezidentským dekrétom boli tieto ekonomické opatrenia zavedené práve s cieľom ochrany národnej bezpečnosti," uviedol Dvorkovič. Dodal, že konkrétne podmienky na zrušenie embarga zverejňovať nebude, no "prirodzene, Moskva počká, čo urobia jej obchodní partneri".

Podľa neho Rusko muselo pristúpiť k uvaleniu embarga na dovoz potravín, "aby si jeho západní partneri uvedomili, že je potrebné najskôr dobre porozmýšľať, než sa rozhodnú zaviesť sankcie." "Viaceré krajiny po vzájomnej dohode zaviedli voči nám dosť tvrdé sankcie, čo sa dá nepochybne považovať za hrozbu. Bolo nevyhnutné, aby sme prijali adekvátne opatrenia a dali tak najavo, že nabudúce bude potrebné konať opatrnejšie," povedal Dvorkovič.

Rusko začiatkom augusta zaviedlo embargo na dovoz viacerých potravín z krajín, ktoré na Rusko uvalili sankcie pre jeho postoj ku kríze na Ukrajine, prípadne sa k sankciám pripojili.

Embargo sa tak dotklo Európskej únie (EÚ) a USA, ale aj Nórska, Austrálie a Kanady, pričom zákaz dovozu platí na jeden rok, a to najmä pre potraviny ako zelenina, ovocie, mäso, mlieko či mliečne výrobky.