Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Automobilky zo SR vedia kompenzovať prípadný výpadok exportu do Ruska

Automobilový priemysel TASR/Pavol Ďurčo

Export zo Slovenska do Ruskej federácie tvoril minulý rok 4 % celkového slovenského vývozu.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Všetky tri slovenské automobilky by mohli nahradiť prípadné výpadky produkcie na ruskom trhu na iných globálnych trhoch. Uviedol to pre TASR prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček v reakcii na úvahy zahraničných médií o možnom zákaze dovozu áut do Ruska. Išlo by o odpoveď Moskvy na ďalšie sankcie Európskej únie a Spojených štátov amerických.

"Je výhodou, že všetky tri naše automobilky vyrábajú produkty pre globálne trhy, takže možné výpadky z jedného trhu môžu kompenzovať na iných trhoch," myslí si Holeček. Dodal, že aj slovenskí subdodávatelia majú v Rusku zriadené samostatné výrobné podniky pre ruských producentov áut.

Materské spoločnosti všetkých troch slovenských výrobcov automobilov Volkswagen, Peugeot a Kia prevádzkujú v Rusku svoje výrobné závody, takže vhodným sortimentným mixom vyrábaných vozidiel si podľa šéfa ZAP dokážu problém riešiť. "Oveľa väčším problémom pre európsky automobilový priemysel však môže byť celkový pokles predaja automobilov v Rusku, ktorý do konca roka signalizuje prepad viac ako 25 %," upozornil Holeček.

Export zo Slovenska do Ruskej federácie tvoril minulý rok 4 % celkového slovenského vývozu. Automobily sú v rámci neho najvýznamnejšou položkou, s podielom až štvrtiny celého exportu SR na ruský trh. "Vlani sa tak zo Slovenska do Ruska vyviezli autá za 623 miliónov eur, čo predstavovalo 5,6 % z celkovej hodnoty viac ako 11 miliárd eur od nás vyvezených automobilov," vyčíslila pre TASR analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Informáciu o možnom embargu na dovoz automobilov do Ruska v prípade, ak západné krajiny prijmú ďalšie sankcie, priniesla v pondelok (18. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský denník Vedomosti. Nový zákaz by sa podľa neho netýkal produkcie vozidiel, ktoré zahraničné automobilky vyrábajú v Rusku. Denník napísal, že návrhy v súvislosti s novými opatreniami už boli zaslané prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zatiaľ však nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.