Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko si od privatizácie ropnej firmy Rosnefť sľubuje vyše 5,8 miliárd

Foto: TASR/AP

Rusko plánuje predať v Rosnefti 19,5-% podiel.

Moskva 27. februára (TASR) - Privatizácia najväčšej ruskej ropnej firmy Rosnefť by mohla štátu zabezpečiť vyše 5,8 miliardy eur. Uviedol to tento týždeň štátny tajomník ruského ministerstva financií Jurij Zubarev. Informovala o tom agentúra TASS.

"Privatizácia podielu v Rosnefti môže do štátneho rozpočtu priniesť približne 490 miliárd rubľov (5,83 miliardy eur)," povedal Zubarev. Ako dodal, predaj podielu v Rosnefti je jedným z krokov, o ktorých vláda uvažuje s cieľom stabilizovať ekonomickú situáciu v krajine a podporiť štátny rozpočet.

K ďalším diskutovaným opatreniam patrí zníženie rozpočtových výdavkov zhruba o 10 %. Toto opatrenie by mohlo Rusku ušetriť rovnako okolo 490 miliárd rubľov. Okrem toho vláda uvažuje o zvýšení spotrebnej dane z benzínu od 1. apríla či o zvýšení dividend zo štátnych podnikov.

Rusko plánuje predať v Rosnefti 19,5-% podiel. Celkovo štát v najväčšej ropnej spoločnosti vlastní prostredníctvom štátnej firmy Rosneftegaz vyše 69,5 % akcií. Ďalší významný podiel kontroluje britská spoločnosť BP, konkrétne 19,75 % akcií.