Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rusko môže zastaviť projekt plynovodu Turecký prúd

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Kremeľ už pre zostrelenie lietadla uvalil na Turecko obchodné sankcie. Doterajšie opatrenia sa však netýkali exportu energií do Turecka, ktorý je základom ich ekonomických vzťahov.

Moskva 2. decembra (TASR) - Rusko môže zastaviť práce na plynovodnom projekte Turecký prúd na niekoľko rokov ako odvetu proti Ankare za zostrelenie ruského bojového lietadla. Uviedli to dva zdroje z ruského plynárenského koncernu Gazprom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kremeľ už pre zostrelenie lietadla uvalil na Turecko obchodné sankcie. Doterajšie opatrenia sa však netýkali exportu energií do Turecka, ktorý je základom ich ekonomických vzťahov.

Ruský minister hospodárstva Alexej Uľukajev v utorok (1. 12.) uviedol, že zatiaľ sa nerozhodlo o budúcnosti projektu Turecký prúd ani o atómovej elektrárni, ktorú Rusko stavia v Turecku.

Zmrazenie práce na plynovode, cez ktorý sa má prepravovať ruský plyn do juhovýchodnej Európy, pričom sa obíde Ukrajina, by malo skôr symbolický význam než praktický dosah, keďže projekt sa aj tak odkladá a existujú pochybnosti o jeho životaschopnosti.

Zmrazenie by tiež nemalo vplyv na ďalší ruský projekt, ktorého cieľom je zvýšenie exportu plynu na sever Európy. Gazprom pokračuje s plánmi na zvýšenie kapacity plynovodu Severný prúd smerujúceho do Nemecka aj napriek odporu niektorých východoeurópskych krajín.

Zdroje z Gazpromu uviedli, že zatiaľ nebolo v rámci spoločnosti rozhodnuté o zmenách týkajúcich sa časového plánu projektu Turecký prúd v reakcii na spor s Ankarou. Dodali však, že Gazprom čaká na inštrukcie od prezidenta Vladimira Putina.

"Očakávame, že hlava štátu veľmi pravdepodobne oznámi zmrazenie projektu Turecký prúd alebo prinajmenšom nejaké prerušenie," povedal jeden z zdrojov z Gazpromu. "Stále dúfame, že Turecký prúd sa len odloží o niekoľko rokov a nezruší sa úplne," uviedol druhý zdroj.