Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rusi sú ochotní rokovať s OPEC o vývoji na trhu s ropou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruský minister energetiky Alexander Novak povedal, že na koniec októbra sa plánuje schôdzka medzi zástupcami Ruska a Saudskej Arábie.

Londýn 6. októbra (TASR) - Ceny ropy vzrástli o viac než 2 %, keď ich do veľkej miery podporilo vyhlásenie Ruska, že je ochotné diskutovať s ďalšími veľkými producentmi ropy o vývoji na trhu. K tomu sa pridalo aj posilnenie akciových trhov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 19.20 h SELČ o 1,35 USD (2,7 %) na 49,48 USD (44,04 eura) za barel (159 litrov). Počas obchodovania sa dostala až na 49,87 USD/barel.

Vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI, aj keď miernejším tempom. Cena tejto ropy sa zvýšila o 96 centov (2 %) na 46,50 USD za barel. Počas obchodovania dosiahla hodnotu 46,94 USD/barel.

Najviac potiahli ceny ropy správy z Ruska, ktoré je jedným z troch najväčších producentov komodity na svete. Moskva oznámila, že je pripravená stretnúť sa s predstaviteľmi členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj s predstaviteľmi krajín mimo OPEC a rokovať o vývoji na trhu s ropou, ak by bola takáto schôdzka zvolaná. Navyše, ruský minister energetiky Alexander Novak povedal, že na koniec októbra sa plánuje schôdzka medzi zástupcami Ruska a Saudskej Arábie.

(1 EUR = 1,1236 USD)