Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rusko možno poskytne firmám Rosnefť a Novatek finančnú pomoc

Ropný vrt ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruské firmy v dôsledku sankcií stratili prístup na západné kapitálové trhy.

Moskva 19. septembra (TASR) - Rusko možno poskytne štátnym energetickým spoločnostiam Rosnefť a Novatek finančnú podporu po 3,9 miliardy USD (3,03 miliardy eur) z Fondu národného majetku (FNM). Tento fond má pritom slúžiť na podporu dôchodkového systému a kumulujú sa v ňom výnosy z ťažby ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vláda v Moskve sľúbila, že pomôže domácim firmám, ktoré zasiahli sankcie Európskej únie (EÚ) a USA uvalené na Rusko za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Ruské firmy v dôsledku sankcií stratili prístup na západné kapitálové trhy. Rosnefť a Novatek, ktorým šéfujú blízki spojenci prezidenta Vladimira Putina, požiadali vládu o pomoc, pričom Rosnefť spresnila, že bude potrebovať 40 miliárd USD.

Agentúra Itar-Tass s odvolaním sa na ministra financií Antona Siluanova uviedla, že vláda zvažuje návrh oboch spoločností, aby FNM investoval 80 až 150 miliárd rubľov do ich dlhopisov.

"Zvažujeme tieto návrhy ..., myslím si, že tento rok prijmeme rozhodnutie," povedal Siluanov a dodal, že podľa návrhu by mal FNM investovať do každej z firiem 150 miliárd RUB (3,03 miliardy eur).

Ale minister hospodárstva Alexej Uljukajev zase pre agentúru Interfax povedal, že obe spoločnosti musia najprv formálne požiadať o pomoc. To im skomplikuje snahu získať peniaze od štátu ešte do konca tohto roka.

Vláda sa doteraz vyhýbala zadlžovaniu krajiny. Namiesto toho využívala finančné rezervy štátu, vrátane fondu, v ktorom si odkladá peniaze na dôchodky, na podporu "pilierov ruskej ekonomiky", ako označil energetický a obranný sektor prezident Putin.

FNM bol založený na podporu dôchodkového systému v budúcnosti, keďže populácia krajiny starne a počet pracujúcich klesá. Využívanie peňazí z tohto fondu vyvoláva obavy, že Rusko žije na úkor budúcich generácií, ktoré "okráda", aby zaplatilo dnešné účty.

Ruskí predstavitelia sa čoraz viac rozchádzajú v názoroch ako podporiť firmy a ekonomiku, ktorá sa v dôsledku sankcií potáca na pokraji recesie. Návrh rozpočtu na roky 2015 až 2017 je závislý od vysokých cien ropy a neuspokojil tých, ktorí chceli, aby štát investoval do ďalšieho rozvoja energetiky a podporil tak oživenie ekonomiky. Tá by mala podľa odhadov tento rok vzrásť len o 0,5 %.

Rosnefť, ktorej šéfuje Igor Sečin, dlhoročný spojenec Putina, rýchlo rástol po prevzatí majetku firmy Jukos v polovici prvej dekády tohto storočia. Vlani sa mu podarilo ovládnuť britsko-ruské konzorcium TNK-BP, ale za cenu zadlženia. Teraz potrebuje splatiť 26,2 miliardy USD do decembra 2015, pričom 9,4 miliardy USD musí zaplatiť už v 4. kvartáli tohto roka a 11,8 miliardy USD v 1. štvrťroku 2015.

Novatek, ktorého spolumajiteľom je Gennadij Timčenko, ďalší Putinov spojenec, má dobrú likviditu a v nasledujúcich 18 mesiacoch potrebuje splatiť len 350 miliónov USD. Ale sankcie znemožnili firme získať peniaze na investície, napríklad do projektu výroby skvapalneného plynu.