Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rusko sa chystá vyhlásiť tender na výstavbu novej elektrárne na Kryme

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Na polostrove, ktorý patril Ukrajine, kým ho Rusko v roku 2014 nepripojilo k svojmu územiu, už prebieha výstavba dvoch nových elektrární.

Moskva 24. júla (TASR) - Rusko sa chystá vyhlásiť tender na výstavbu novej elektrárne na polostrove Krym. Povedal to dnes Vjačeslav Kravčenko, zástupca ruského ministra energetiky pre agentúru TASS.

Na polostrove, ktorý patril Ukrajine, kým ho Rusko v roku 2014 nepripojilo k svojmu územiu, už prebieha výstavba dvoch nových elektrární. Kremeľ sa totiž snaží splniť sľub, že zabezpečí na Kryme stabilné dodávky elektriny.

Tento proces je však problematický, pretože nákup potrebného zariadenia pre elektrárne komplikujú medzinárodné sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko za anexiu Krymu. Ruské firmy pritom nevyrábajú veľké a výkonné turbíny. Samotné Rusko ich v minulosti dovážalo z Nemecka, Francúzska alebo USA.

Nemecká spoločnosť Siemens minulý týždeň uviedla, že má dôveryhodné dôkazy o tom, že všetky štyri plynové turbíny, ktoré dodala pre projekt v južnom Rusku, boli nelegálne presunuté na Krym.

Nemecko preto nalieha na Európsku úniu, aby pridala na sankčný zoznam štyroch ruských občanov z ministerstva energetiky, a tiež jednu firmu spojených s nelegálnym presunom turbín na Krym.