Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rusko sa v decembri stalo najväčším svetovým producentom ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Rusko v decembri pumpovalo na trh v priemere 10,49 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, o 29.000 barelov/deň menej ako v novembri. Rusko tak v objeme produkcie predbehlo Saudskú Arábiu.

Moskva 20. februára (TASR) - Rusko vlani v decembri predbehlo Saudskú Arábiu a stalo sa najväčším svetovým producentom ropy. Obe krajiny začali totiž koncom minulého roka postupne znižovať svoju ťažbu a Saudská Arábia ju stlačila o niečo viac ako Rusko.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších šesť veľkých producentov, vrátane Ruska, sa vlani na konci novembra dohodli, že v 1. polroku 2017 zredukujú svoju produkciu, aby podporili rast cien komodity a pomohli nastoliť rovnováhu medzi ponukou a dopytom.

Rusko v decembri pumpovalo na trh v priemere 10,49 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, o 29.000 barelov/deň menej ako v novembri. Saudská Arábia však v decembri znížila svoju ťažbu o niečo viac, a to na 10,46 milióna barelov denne z 10,72 milióna barelov/deň v novembri. Rusko tak v poslednom mesiaci minulého roka predbehlo v objeme produkcie Saudskú Arábiu.

Podľa dohody by mal OPEC v prvých šiestich mesiacoch 2017 zredukovať ťažbu o 1,2 milióna barelov ropy denne a pridali sa k nemu aj ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent už vďaka tejto dohode od konca novembra stúpla o 20 %.

Aj USA, tretí najväčší producent ropy, v decembri znížili ťažbu na 8,8 milióna barelov/deň z novembrových 8,9 milióna barelov denne. Ale USA sa k dohode ostatných veľkých producentov o redukcii ťažby nepridali a tento rok tam naopak pribúdajú nové vrty.