Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko by na nové sankcie malo reagovať podporou svojich firiem

Zákazník prechádza okolo dovážaných cestovín v supermarkete v centre Moskvy 7. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Odvetné sankcie podľa ruského ministra ekonomického rozvoja Alexeja Uljukajeva majú logiku iba v sektore poľnohospodárstva. No v iných sektoroch by už odvetné sankcie neboli pre Rusko výhodné.

Istanbul/Moskva 16. septembra (TASR) - Rusko by sa nemalo uchyľovať k ďalšej odvete voči novým sankciám západných krajín, keďže až na sankcie v agrosektore by takáto reakcia Moskve veľa úžitku nepriniesla. Namiesto toho by sa Rusko malo sústrediť na pomoc postihnutým domácim spoločnostiam. Povedal to dnes ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Naším cieľom nie je poškodiť Západ, ale skôr pomôcť sebe," povedal novinárom v Istanbule po rozhovoroch so svojím tureckým kolegom Nihatom Zeybekcim o podpore obchodu medzi Ruskom a Tureckom. Dodal, že odvetné sankcie majú logiku iba v sektore poľnohospodárstva. No v iných sektoroch by už odvetné sankcie neboli pre Rusko výhodné.

Ako dodal, Moskva by sa mala viac sústrediť na pomoc ruským bankám a firmám, ktoré sankcie zasiahli.

"Musíme porozmýšľať ako pomôcť spoločnostiam, ktoré sú na sankčnom zozname," povedal minister. "V prvom rade bankám a ďalším finančným spoločnostiam, nakoľko aktivita ďalších odvetví hospodárstva závisí od nich," dodal s tým, že toto je podľa neho spôsob ako neutralizovať negatívne dôsledky sankcií na ruský trh a producentov, a nie prostredníctvom symetrických alebo asymetrických sankcií.