Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rusko odhaduje straty zo sankcií a pádu cien ropy na 140 miliárd USD

Červené námestie Foto: TASR/AP

Odborníci odhadujú, že ruská ekonomika tento rok sotva vykáže rast. Dôvodom sú sankcie Európskej únie a USA za postoj Moskvy ku kríze na Ukrajine, ktoré majú negatívny vplyv na zahraničné investície

Moskva 24. novembra (TASR) - Zníženie cien ropy a sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov, budú stáť Rusko zhruba 140 miliárd USD (112,70 miliardy eur).

Vyhlásil to dnes minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"V dôsledku geopolitických sankcií strácame zhruba 40 miliárd USD a pokles cien ropy o približne 30 % nás pripraví o ďalších 90 až 100 miliárd USD," povedal dnes Siluanov na tlačovej konferencii.

Hlavným problémom, ktorý ovplyvňuje ruský rozpočet, ekonomiku a finančný systém je podľa neho cena ropy a zníženie príjmov z predaja energetických surovín.

Ceny ropy sa momentálne pohybujú okolo úrovne 80 USD za barel (1 barel = 15 litrov), čo je prudký pokles z júnových približne 115 USD za barel. Príjmy z predaja ropy a plynu pritom predstavujú zhruba dve tretiny z hodnoty ruského exportu.

Odborníci odhadujú, že ruská ekonomika tento rok sotva vykáže rast. Dôvodom sú sankcie Európskej únie a USA za postoj Moskvy ku kríze na Ukrajine, ktoré majú negatívny vplyv na zahraničné investície, čo ešte zhoršuje spomaľovanie ruskej ekonomiky.

Ruská centrálna banka vo svojej prognóze odhaduje, že pri základnom scenári bude ekonomika krajiny tri roky stagnovať. Tento výsledok je v ostrom kontraste s rozmachom hospodárstva v prvých rokoch prezidentovania Vladimíra Putina.