Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rusko má dosť zdrojov na splnenie sociálnych sľubov, vyhlásil Medvedev

Ruský premiér Dmitrij Medvedev Foto: TASR

Po návrate do úradu prezidenta v roku 2012 Putin presadil takzvané "májové dekréty," ktoré zahrňovali prísľuby, že do konca jeho 6-ročného funkčného obdobia sa platy učiteľov a lekárov zdvojnásobia.

Moskva 19. apríla (TASR) - Ruská vláda má dostatok zdrojov na splnenie všetkých sľubov v sociálnej oblasti, aj keď to nebude ľahké. Povedal to podľa informácií ruských médií ruský premiér Dmitrij Medvedev prezidentovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti s novými ekonomickými ťažkosťami Ruska po anexii Krymu a nepokojov na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po opätovnom návrate do úradu prezidenta v roku 2012 Vladimir Putin presadil takzvané "májové dekréty," ktoré zahrňovali prísľuby, že do konca jeho 6-ročného funkčného obdobia sa platy učiteľov a lekárov zdvojnásobia. Ruskí analytici upozornili, že dodatočné výdavky v sociálnej oblasti si vyžiadajú okolo 700 miliárd rubľov (14,07 miliardy eur), to znamená ročne asi 1,2 až 1,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska. Teraz, navyše, ruská ekonomika čelí ďalším problémom. Na jednej strane sú to ťažkosti spôsobené konfliktom so Západom a na druhej dodatočné výdavky spojené s marcovou anexiou Krymu.

"Máme zdroje na splnenie všetkých záväzkov v sociálnej oblasti, aj keď tieto záväzky sú (na plnenie) veľmi náročné," povedal podľa informácií ruskej agentúry Interfax Medvedev Putinovi.

Tempo rastu ruskej ekonomiky sa každým rokom spomaľuje. Zatiaľ čo napríklad v roku 2011 vzrástla ruská ekonomika o 4,3 %, v minulom roku to už bolo len o 1,3 %. Navyše, minister financií Anton Siluanov tento týždeň uviedol, že v roku 2014 odhaduje rast na úrovni 0,5 % a nevylučuje ani nulový rast.

"Rast hrubého domáceho produktu odhadujeme na nízkej úrovni, okolo 0,5 %. Je možné, že to bude aj okolo nuly," povedal v utorok (15. 4.) Siluanov na zasadnutí ruskej vlády. Pod pokračujúce spomaľovanie sa ekonomického rastu Ruska sa okrem krízy na Ukrajine podpisuje podľa neho aj vysoká závislosť od vývozu surovín a nedostatočné reformy.

Medvedev dodal, že napriek problémom sa Rusku stále darí udržiavať rast ekonomiky, no Siluanov v priebehu týždňa varoval, aby vláda nemíňala na Kryme nadmerne. Premiér pritom obyvateľom Krymu nedávno sľúbil, že vláda im postupne zvýši platy, dôchodky a výrazne navýši aj investície do infraštruktúry regiónu. Vladimir Putin v súvislosti s diskusiami okolo výdavkov na Kryme uviedol, že náklady súvisiace s Krymom neprekročia tento rok 100 miliárd rubľov.