Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rusko spustilo Národný systém platobných kariet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rusko dnes spustilo vlastný platobný systém pre bankové karty. Cieľom je znížiť závislosť Ruskej federácie od zahraničných finančných inštitúcií. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

Moskva 1. apríla (TASR) - Rusko dnes spustilo vlastný platobný systém pre bankové karty. Cieľom je znížiť závislosť Ruskej federácie od zahraničných finančných inštitúcií. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

Ruský prezident Vladimir Putin už v máji minulého roka podpísal zákon o vytvorení Národného systému platobných kariet s cieľom zaistiť bezpečnosť finančných operácií v krajine. Dôvodom obáv Ruska sú medzinárodné sankcie, ktoré zaviedli západné krajiny minulý rok v reakcii na anexiu Krymu a podľa Západu podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny zo strany Kremľa. Testovanie systému sa začalo koncom minulého roka a Rusko uviedlo, že ostré spustenie systému je naplánované na prvé mesiace tohto roka.

Do konca marca mali spracovávanie kartových transakcií na ruskom území presunúť pod Národný systém platobných kariet spoločnosti Visa a MasterCard, z ktorých to stihla iba MasterCard. Visa pred niekoľkými dňami uviedla, že na transfer potrebuje ešte jeden, prípadne dva mesiace.

Centrálna banka plánuje vydať v najbližších dvoch rokoch celkovo 100 miliónov platobných kariet. Ako povedal Timur Batyrev z centrálnej banky, ktorý je zodpovedný za spomínaný systém, prvý balík kariet by mal byť vydaný v 3. kvartáli tohto roka.