Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Koordinované zníženie ťažby ropy zo strany Ruska je nepravdepodné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ceny ropy klesli za posledných 18 mesiacov o viac než 70 %, čo je dôsledok nadmerných zásob komodity na trhu. To komplikuje situáciu najmä Rusku, kde sa predaj ropy a plynu podieľa na príjmoch štátneho rozpočtu viac než polovicou.

Moskva 15. januára (TASR) - Koordinované zníženie produkcie ropy zo strany Ruska a Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) s cieľom podporiť ceny je nepravdepodobné a ak by k tomu aj došlo, výraznejší efekt by to nemalo. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Z nášho pohľadu je veľmi nepravdepodobné, že by sa na redukcii produkčných kvót dohodli všetky štáty v rámci OPEC, nie to ešte štáty, ktoré sú mimo tejto organizácie," povedal Novak v rozhovore pre televíznu spoločnosť RBC.

Ako dodal, takéto rozhovory sa vedú od polovice roka 2014, keď ceny ropy začali padať. "Napriek tomu však vidíme, že krajiny OPEC ako Saudská Arábia zvýšili dennú produkciu v roku 2015 o 1,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov)," uviedol ruský minister. Navyše, ako dodal, akékoľvek koordinované úsilie s cieľom znížiť produkciu (a podporiť ceny ropy) by väčší efekt neprinieslo, nakoľko situácia na trhu do veľkej miery závisí od produkcie bridlicovej ropy v Spojených štátoch.

Ceny ropy klesli za posledných 18 mesiacov o viac než 70 %, čo je dôsledok nadmerných zásob komodity na trhu. To komplikuje situáciu najmä Rusku, kde sa predaj ropy a plynu podieľa na príjmoch štátneho rozpočtu viac než polovicou. Rusko však už skôr dalo najavo, že znižovať vlastnú produkciu, s cieľom podporiť ceny ropy nemieni, pretože náročné klimatické podmienky v ťažobných oblastiach krajiny by v prípade uzatvorenia vrtov neumožňovali neskôr urýchlené opätovné naštartovanie produkcie.