Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Od začiatku vojny proti Ukrajine vo februári 2022 Rusko podľa britských zdrojov znárodnilo približne 180 spoločností v odhadovanej celkovej hodnote 11,5 miliardy amerických dolárov.

Londýn 5. apríla (TASR) - Rusko prerozdeľuje podiely v znárodnených spoločnostiach podnikateľom, ktorí sú lojálni voči Kremľu a podporujú vojnu proti Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at, ktorá sa odvolala na britské ministerstvo obrany.

"Deprivatizácia" pravdepodobne súvisí s prejavom ruského prezidenta Vladimira Putina k národu, v ktorom vo februári vyzval na vytvorenie novej nacionalistickej elity, uviedlo v piatok britské ministerstvo v Londýne. Rastúce výdavky na obranu takmer určite zvýšili finančný tlak na ruský štát, ktorý čelí aj hospodárskym sankciám a odlivu kapitálu z Ruska od začiatku invázie, uvádza sa ďalej v správe, ktorá vychádza zo zistení britských spravodajských služieb.

Od začiatku vojny proti Ukrajine vo februári 2022 Rusko podľa britských zdrojov znárodnilo približne 180 spoločností v odhadovanej celkovej hodnote 11,5 miliardy amerických dolárov (10,6 miliardy eur). "Ruský štát je s najväčšou pravdepodobnosťou v procese zavádzania väčšej kontroly nad spoločnosťami v strategických odvetviach, ako je obranný priemysel," uzavrelo ministerstvo.

(1 EUR = 1,0852 USD)