Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obchodníci nemusia mať o reverzný tok plynu na Ukrajinu záujem

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa analytika spoločnosti energy analytics Michala Hudeca je totiž kľúčové, aby existoval záujem obchodníkov z oboch krajín využívať nové prepravné kapacity.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu nemusí byť ekonomicky výhodný.

Podľa analytika spoločnosti energy analytics Michala Hudeca je totiž kľúčové, aby existoval záujem obchodníkov z oboch krajín využívať nové prepravné kapacity. Takýto dopyt sa testuje prostredníctvom takzvaných procesov open season. "Na reverzný tok zo Slovenska na Ukrajinu sa v nedávnej minulosti už organizoval, pričom nedopadol pozitívne," povedal pre TASR Hudec.

Podľa neho má však aktuálne diskutovaná otázka o zásobovaní Ukrajiny zo Slovenska skôr obchodno-symbolický charakter než technický rozmer. Zemný plyn z Ruska je totiž silne spolitizované komodita a Rusko ju neváha využiť ani ako nástroj zahraničnej politiky. "V prípade Ukrajiny ide primárne o symbol zníženia závislosti od svojho východného suseda a prípadný fyzický alebo hoci len virtuálny reverzný tok sa ponúka ako nástroj, ako to aspoň symbolicky dosiahnuť," skonštatoval analytik.

Firmy zo západnej Európy, ako aj slovenský prepravca plynu Eustream vidia predaj plynu na Ukrajine ako obchodnú príležitosť. Oproti súčasnej situácii ale môže získať aj Ukrajina. "Je dnes verejným tajomstvom, že cenová politika Gazpromu voči európskym krajinám by sa dala zjednodušene popísať i pravidlom, že čím je daný odberateľ geograficky bližšie k Rusku, tým drahšie plyn nakupuje," dodal Hudec.

Európska únia, a teda aj Slovensko plánujú dovážať ruský plyn zo západnej Európy cez SR na Ukrajinu, informoval denník SME. Chcú tak pomôcť Ukrajine diverzifikovať dodávky tejto komodity. Ruský Gazprom však upozorňuje, že to nebude také jednoduché. "Tento nápad je veľmi pochybný. Môže viesť k porušeniu zmlúv," reagoval ruský koncern.