Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Moskva dúfa, že Rusko a Ukrajina sa tento týždeň dohodnú na splátkach

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kyjev však podľa ruského ministra energetiky navrhuje tri splátky: 1,5 miliardy USD a dvakrát po 800 miliónov USD a je ochotný poslať peniaze až po obnovení dodávok.

Moskva 30. septembra (TASR) - Ruský minister energetiky Alexander Novak dúfa, že sa Moskve tento týždeň podarí vyriešiť spor s Ukrajinou a dohodnúť sa na harmonograme splátok jej dlhu za dodávky plynu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko v polovici júna zastavilo export plynu na Ukrajinu. Dôvodom bol spor o jeho cenu. Európska únia však cez ukrajinskú vetvu plynovodu dováža zhruba polovicu plynu z Ruska, preto sa od júna niekoľkokrát pokúsila sprostredkovať dohodu medzi Moskvou a Kyjevom. No až minulý týždeň sa jej podarilo dosiahnuť aspoň kompromis - obnovenie dodávok plynu na Ukrajinu počas zimných mesiacov. Presnejšie, Ukrajina podľa dohody uhradí Rusku časť svojho dlhu a za to získa počas zimných mesiacov minimálne 5 miliárd kubických metrov plynu.

Novak zopakoval, že Kyjev musí najskôr zaplatiť aspoň časť z celkového dlhu, ktorý Moskva vyčíslila na 5,3 miliardy USD (4,17 miliardy eur), aby ruský štátny koncern Gazprom obnovil export plynu na Ukrajinu.

"Pre nás je to zásadná otázka," vyhlásil Novak, podľa ktorého je Kyjev pripravená zaplatiť 3,1 miliardy USD zo svojho dlhu, ale na harmonograme splátok sa zatiaľ s Moskvou nedohodol.

Rusko chce, aby mu Ukrajina zaplatila dohodnutú sumu v dvoch splátkach: 2 miliardy USD pred obnovením dodávok plynu a ďalších 1,1 miliardy USD do konca tohto roka.

Kyjev však podľa Novaka navrhuje tri splátky: 1,5 miliardy USD a dvakrát po 800 miliónov USD a je ochotný poslať peniaze až po obnovení dodávok.

Vzťahy medzi oboma bývalými sovietskymi republikami sa prudko zhoršili po marcovej anexii Krymu Ruskom. A podpora separatistov na východe Ukrajiny zo strany Moskvy aj zmena orientácie novej ukrajinskej vlády, ktoré uprednostnila budovanie vzťahov s Európskou úniou pred prehlbovaním väzieb s Ruskom, krízu medzi Moskvou a Kyjevom ešte prehĺbila.